Çin: İran’a karşı durum değişti

Büyükelçi Wang Guangya, “yeni yaptırım ihtimali azaldı mı?” şeklindeki bir soruya, “Şartların değiştiği anlaşılıyor” yanıtını verdi.

ABD istihbarat kurumlarının hazırladığı Ulusal İstihbarat Öngörüsü, İran’ın nükleer silah edinmeye yönelik programına 2003’te son verdiğini ortaya koymuştu.

Raporda buna karşın, Tahran yönetiminin uranyum zenginleştirmeye devam ettiği ifade ediliyordu.

Rapor Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupalı müttefiklerinin İran’a yeni yaptırımlar getirmeye çalıştığı bir dönemde açıklandı.

Üçüncü yaptırım kararına ilişkin BM Güvenlik Konseyi karar taslağının, bu hafta sonunda hazır olabileceği belirtiliyor.

Çinli büyükelçi ise diplomatların Güvenlik Konseyi’nin adımlarını, gelişmeler ışığında yeniden değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Çin, uranyum zenginleştirmeye son vermediği gerekçesiyle İran hakkında daha önce alınan iki yaptırım kararını isteksizce desteklemişti.

Üçüncü bir yaptırım paketi için de veto hakkı bulunan Çin ve Rusya’nın desteğinin alınması gerekiyor.

BUSH: GÖRÜŞÜM DEĞİŞMEDİ

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush ise İran’ın nükleer silah edinme çabalarına dört yıl önce son verdiğini belirten Amerikan istihbarat raporuna karşın, bu ülkenin tehlike oluşturduğunu söyledi.

Bush, “İran tehlikeliydi, hala tehlikeli ve tehlikeli olacak” dedi.

Bush raporu bir “ikaz sinyali” olarak yorumladı.

Bush, “Eğer İran, elindeki bilgiyi geliştirse, çalışmalarını sürdürseydi, bu bilgileri gizli bir programa dönüştürebilirdi. Bu da dünya için tehlikeli olurdu. O yüzden, ben son raporu, İran’ın bir programa sahip olduğu yönünde ikaz sinyali olarak görüyorum.” dedi. 

İSTİHBARAT: FAALİYET DURDU

Ulusal İstihbarat Öngörüsü (NIE) raporunda uranyum zenginleştirmeye devam eden Tahran yönetiminin gelecek sekiz yıl içinde bir nükleer silah geliştirecek kapasiteye ulaşabileceği kaydediliyordu.

ABD lideri, İran konusunda bütün seçeneklerin masada olduğunu, ancak çözüm için diplomatik yolları kullandıklarını belirtti.

İran’a yönelik yaptırımların ağırlaştırılmasına çalışan Bush, Rusya lideri Vladimir Putin’e telefon ederek bu konuda geri adım atılmaması gerektiği görüşünü ifade ettiğini de açıkladı.

Rapor ardından ABD’deki Demokratlar ise ülkenin İran’a yönelik siyasetinin gözden geçirilmesi çağrılarında bulundu.

Silah geliştirmeye çalıştıkları suçlamalarını reddeden İranlı yetkililer raporu memnuniyetle karşıladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ise bu istihbarat raporunun İran’ı nükleer programıyla ilgili ayrıntıları açıklamaya sevketmesi gerektiğini bildirdi.

İngiltere ve Fransa’dan da İran’a yönelik baskının sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan açıklamalar geldi. (BBC)

1162580cookie-checkÇin: İran’a karşı durum değişti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.