İNGİLTERE… Çoğumuz dinlenildiğini düşünüyor

Basının aktardığı YouGov anketinde Britanyalıların üçte ikisi, belirli ürünlerden bahsetmelerinin ardından hedeflenmiş reklamlar gördüklerini belirtmişler. Ankete göre, her 5 akıllı telefon sahibinden üçü cihazlarının, konuşmalarını topladığını ve bu bilgiyi hedeflenmiş reklamlar oluşturmak için kullandığını düşünüyor. Sizin de başınıza gelmiş olmalı fakat benimkisi şok ediciydi. Arkadaşıma “İçimdeki sanatı keşfetmek için suluboya öğrenmeliyim” dedikten 10 dakika sonra cep telefonundaki face’e gelen reklam “İçinizdeki sanatı keşfedin. Suluboya öğrenin” diyordu.

Netflix’te adını bütün araştırmalarıma karşın hatırlayamadığım bir filmin konusu da Londra’daki ezeli rakip iki tabloid gazetenin mücadelesindeki haber, gizli servisin bütün cep telefonlarını alıcıya dönüştürüp dinleme teknolojisini kullanması üzerineydi. Tabloidlerden biri gizli servisi “ulusal çıkar” bahanesiyle koruyup kolmaya çalışırken diğerindeki acar gazeteci de “Halkın haber alma özgürlüğü” adına bu yasadışı dinlemeyi deşifre etmeye çalışıyordu. Gerçek olaydan esinlenen filmin konusu ürkütücüydü.

Geçen hafta da bir İsrail şirket NSO Group’un geliştirdiği casus yazılımın, bazı otoriter devletler tarafından tepe tepe kullanıldığı basına yansıdı. Tabii hedefte aktivist, gazeteci, iş insanı ve siyasetçiler ile muhalifler yer almış. The Washington Post, the Guardian ve Le Monde’un de aralarında olduğu 16 medya kuruluşunda yer alan haberde 50 binden fazla cep telefonunun dinlendiği belirtiliyor. NSO Group iddiaları yalanlasa da bu skandal büyüyecek gibi görünüyor.

Günlük yaşantımızda artık vazgeçilmez olan cep telefonu, bilgisayarlar hatta dijital televizyonlar kolayca bizi dinleyen alıcılar olabiliyor. Yine bir filmde çevreci aktivistler toplantı öncesinde cep telefonlarını buz dolabına ya da mikrodalgaya koyarak alıcı konumuna geçmesini önlemeye çalışıyordu…

“Bilgi güçtür” sözüne uygun olarak devlet erkinin özellikle muhalifleri dinleyip kumpaslar kurduğu, santajlar yaptığı bir dönemdeyiz artık. “Kişilik hakları ve insanın özeline saygı her zamankinden daha çok korunmalı” sözünün de dilekten öteye bir yaptırım gücü yok sanki.

***

Geçen Şubat’ta başlayıp Temmuz’a kadar 13 bölüm yayınladığımız Community Tv-Emek Dünyası programında işçi ve emekçi dostların sorunlarını dinleme şansım oldu. Sorunların hepsinin ortak paydası patronların açgözlülüğü. Program bitti fakat beni gören işçi dostlar sorunlarını paylaşmayı sürdürüyor.

Toplumdaki en büyük işletmelerden birinde çalışan bir işçi, işyerindeki yönetimin devlete daha az vergi vermek için, kendisine ikinci kez haftalığını resmi olarak düşük göstermek istediklerini teklif ettiklerini ikisinde de “Hayır” dediğini söyledi. Şirketin adını duyduğumda “Vay be!” diyerek, kurumsallaştığını düşündüğüm bir şirketin hem çalışana hem de vergi dairesine katakulle yapma çabasına şaşırdım. Bu işçi arkadaş da olası üçüncü teklifte işyerinde çalışma şansı olmayacağını düşündüğünü belirtip yeni iş arayışına girdiğini söyledi. Haklı… Bu tür şirketlere şaşırıyorum. İşten çıkan işçilerin şirketin ipliğini pazara çıkaracağını, üzerlerine Maliye’nin çökeceğini nasıl göremezler ki deyü?

***

Londra’da Bizim’Kiler başlıklı Türkiye ve Kıbrıs’tan İngiltere’ye göçün tarihini ele aldığım 3 kitaplık set geçen yıl sonunda yayınlanmıştı. Ne yazık ki salgından dolayı imza ve tanıtım günleri iptal oldu, 8 yıl emeğin ürünü kitaplar da okurla buluşamadı. Türkçe ve İngilizce seti edinmek isterseniz, (50 sterlin) [email protected]’a mesaj atmanız yeterli dostlar.

2535350cookie-checkİNGİLTERE… Çoğumuz dinlenildiğini düşünüyor
Önceki haberAB’nin ‘Türkiye’ planı ifşa oldu: Erdoğan gitmeden…
Sonraki haberAşı yaptırmayanlara kötü haber
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.