İngiltere’de emekli WASPI kadınlarının zaferi…

Emekçi kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün, onların kendilerini daha çok ifade edebildikleri ve emeklerinin karşılıklarını alabildikleri bir güne dönüşmesini diliyorum. Ne yazık ki her yıl olduğu bu yıl da gibi bazı kuruluşlar 8 Mart’ı “Kadınlar Günü” diye içini bilinçli ya da bilinçsiz boşaltarak kutladılar.

8 Mart; 1857’de ABD’nin New-York’ta kadın işçilerin çalıştığı tekstil fabrikasında düşük ücret, uzun işgünü, berbat çalışma koşullarına, aşağılanmaya karşı başlattıkları direnişe polisin saldırısı ve fabrikada çıkan yangın sonucu 129 kadının yanarak öldüğü gündür. Katliamdan 53 yıl sonra, 26 – 27 Ağustos 2010’da Sosyalist Enternasyonale bağlı “Uluslararası Sosyalist Kadınlar” Kopenhag Konferansı’nda, Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin harika kadın önderleri Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg’un önerisiyle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilan edildi. Üçüncü Kadınlar Konferansında da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” adını aldı. Türkiye’de ilk defa 1921’de kutlansa da sonra yıllarda yasaklandığını görüyoruz…

8 Martların hamaset edebiyatıyla kutlanması duyarlı herkesi incitmeli derim. Günümüzde kadın bir de ücretli bir işte çalışıyorsa, aile içindeki sömürüye bir de işyerindeki sömürü eklenir… Engels’in “Ailede, erkek burjuvadır; kadın da proleter rolü oynar” sözünü de hani yeri gelmişken ekleyeyim.

Dostlar 8 Mart dolayısıyla bu hafta size İngiltere’de emeklilikte kazanılmış hakları hükümetin beceriksiz yönetimiyle gaspedilen kadınların mücadelesini anlatmak istiyorum. Hükümet emeklilik yaşını 2007’de kadın ve erkekler eşitleyerek 66’ya çıkarmıştı. Haklarını aramak isteyen bir grup kadın 2015’te facebook üzerinden bir araya gelerek Women Against State Pention Inequality’yi (WASPI) kurdu. Amaçları hükümetin kendilerini bilgilendirmeden, bir oldu bittiyle gaspettikleri haklarını geri almaktı. İlk iş olarak Lenin’in “Ne yapmalı?” kitabındaki gibi basın yayın yolu ile kendilerini anlatmak isteyen kadınlar https://www.waspi.co.uk/ sitesini kurdular. Hakları için yasal girişimde bulunan WASPI kadınları, yanlış karardan dönmesi için de Çalışma ve Emeklilik Bakanlığı’nın (DWP) kapısını çaldılar.

Medyada kulis yapmayı da başaran WASPI kadınları, kamuoyunda destekçi de bulduğunu söyleyebilirim. Dilleri döndüğünce küçük büyük ulaşabildikleri medya kuruluşlarına dertlerini anlattılar. The Mirror “Her 13 dakikada bir ‘WASPI kadını’ adalet beklerken ölüyor! Politikacıların harekete geçme zamanı geldi” diye başlık attı.

DWP sorunu idari olarak çözmekte ayak diretince de anlaşmazlık “ombudsman”a yansıdı. Sorunu ele alan The Parliamentary and Health Service Ombudsman (PHSO) kadınları haklı buldu. Böylece DWP’nin 1950’lerde doğan 3,8 milyon kadına devlet emeklilik yaşlarının artacağı konusunda yeterince bilgi vermediği ortaya çıkmış oldu. Şimdi top hükümette. Büyük olasılıkla kadınlar her örgütlü mücadelede olduğu gibi haklarını kazanacaklar. “Emekli kadınların zaferi…” diye başlık atmak için belki zaman erken ama çok yakın! İşte 8 Mart ruhu bu!

Dostlar 2017’de kaleme almıştım. Ne yazık ki kadının adı mezarlıkta da yok… Mezar taşında “Nam-ı diğer ‘terzi’ Hasan, ruhuna fatiha” diye yazıyor. Hasan’ın yanındaki mezarda da “Hasan’ın eşi Ayşe” diyor… Ne büyük haksızlık Ayşe’ye… Büyük olasılıkla çocukları da eğitimli ve demokrattır ama algısal körlükten annelerinin büyük bir haksızlığa uğradığını görmüyorlar… Dostlar diyorum ki eğer aile mezarlıklarınızda kadınların adı yoksa, adlarını koymakla işe başlayalım. 8 Mart’ınız kutlu olsun…

2763120cookie-checkİngiltere’de emekli WASPI kadınlarının zaferi…
Önceki haberPatara’yı betonlaştıracak imar planı için mahkeme keşfi
Sonraki haberKonda Araştırma Müdürü: Hiçbir Seçimde Böyle Bir Şeyle Karşılaşmadık
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.