İngiltere’de yoksul çocuklarla ‘açlık oyunları’!

İngiltere’de yoksul çocuklara yemek yardımı konusunda geri adım atan hükümetin şimdi de verdiği gıdaların oldukça kötü olması tartışılıyor.

İngiltere’de hükümet çocukları doyurmamakta kararlı. Daha önce iki sefer tatillerde yemek yardımı alan çocukların bu haklarına son veren hükümet tepkile üzerine yeniden yemek sağlamak zorunda kalmıştı. Ancak yardımı taşeron firmalara vermişti. Bazı firmaların dağıttığı utanılası ve yetersiz yemek paketlerinin içeriğinin sosyal medyada paylaşılması büyük tepkiye yol açtı. Pandeminin olumsuz etkisini en çok hisseden yoksullar, ne hakları olan yardımı ne de çocuklarını doyurabilecek gıdayı yeterince alamayarak yine mağdur bırakılıyorlar.

BU AÇLIK OYUNLARINA SON VERİLMELİ

The Guardian’ın “Bu açlık oyunlarına son verilmeli” başlıklı başyazını Evrensel için Haldun Sonkaynar şöyle çevirdi:

Çocuklar yemeli. İngiltere’de en az 1.4 milyon çocuk (yüzde 17.3) okul günlerinde devletin ödediği öğle yemeği hakkına sahip. Kuzeydoğu İngiltere’de bu oran yüzde 25’e yakın. Bu sayılara Resepsiyon, 1. ve 2. sınıf öğrencileri (5-7 yaş arası) dahil değil çünkü onların hepsi ücretsiz yemek hakkına sahip. Fakat sosyal medyada çabucak yayılan fotoğraflar gösterdi ki okul binaları eğitime kapalıyken alınan tedbirler işlemiyor. Her iki hafta için 30 sterlin değerinde kupon yerine verilen yemek paketleri bu değerlerin çok altında.

Fotoğrafların etkisine Futbolcu Marcus Rashford’un müdahalesi de eklenince bakanlar sert bir tepki gösterdi; Muhalefetin Lideri Keir Starmer yemek paketlerine “Utanç verici” dedi. Paketleri hazırlayan şirket Chartwells, Eğitim Bakanlığınca ifadeye çağırıldı. Taşeron bir firmaya verilen bir ihalenin başarısızlığını görmek ürkütücü olsa da sorun eğreti bir ihale ya da yükümlülüklerini yerine getirememeden çok daha derin. Ulusal bir kriz döneminde okul yemeklerinin yerine konacak gıdanın elma, kuru makarna ve domuz yağı paketleri olmaması gerekliliği bir yana, bu, ihtiyacı olan ailelere de bir hakaret.

Kendi suçu olmadan hakkını kaybedenlere hak ettikleri paranın verilmesi en doğrusu. Çocuklar halihazırda eğitimden yoksun kalıyorlar. Özellikle de küçük çocuklar için internet üzerinden eğitim arkadaşları ve öğretmenleriyle sınıf ve okul bahçesinde tecrübelerinin yerini asla alamaz. Çocuklar sonuçlarının hayatlarının büyük bölümüne olumsuz etki edecek trajik koşullarda yaşıyorlar. Çocuklarını evde doyurma fırsatı hükümetin velilere sunacağı asgari destek olmalıydı. Çocuk kredisi ya da sosyal yardımlarda bir artış, okul kantinlerinin aşevlerine döndüğü mevcut sistemden çok daha yararlı olurdu.

Okullara gıda sunan bazı firmalar diğerlerinden daha iyi olabilir. Küçük bir grup öğrenci için

-örneğin hanelerinde bağımlılık sorunu olanlar- yemek paketleri uygun bir yöntem olabilir. Noel sürecinde verilen kuponlar da okullara tercih olarak sunulabilir.

Fakat bu hükümetin yemek yardımı konusunda pandemi sürecindeki performansı berbat. Rashford tarından iki sefer kamu önünde rezil edilerek u-dönüşü yapmak ve tatillerde yemek sağlamak zorunda bırakılmıştı. Rashford bu yüzden kraliyet MBE unvanına layık görülmüştü. Bu müdahalenin yetersizliği yine ortaya kondu; aileler soğuk havalardan dolayı evde kalarak yükselen enerji faturasını ödemekte zorlanırken; bakanların sorumlu davranmaya yönünde kemikleşmiş bir gönülsüzlüğü görülüyor.

Ücretsiz okul yemekleri hayırseverlik değil. İnsanlara veriliyorlar çünkü düşük-gelirli ekonomimizde milyonlarca çalışan ebeveynin geliri yoksulluk sınırının altında; bu koşullardan kurtulmaları da yetersiz sosyal konut olmadığı için çok daha zor.

Resolution Foundation’ın son araştırmasının da gösterdiği gibi düşük-gelirli ve çocuklu aileler için geçim masrafları son bir yılda hızla artarken, birikimleri olanlar daha da zenginleşti. Bu değişimler şahıs ve ailelerin üzerinde hiçbir tayin etkisi olmayan değişimler ve günümüz koşullarında insanlar zaten daha çok korkuyor. Kovid-19 uygulamaları söz konusu olduğunda bakanlar uymayanlara işaret etmeye hevesliler. Fakat konu çocukları doyurmaya geldiğinde sorumsuz davranan ve halkın kınamalarını hak eden kendileri. Bu kadar acımasız olunacak daha kötü bir zaman düşünülemez. EVRENSEL

2485030cookie-checkİngiltere’de yoksul çocuklarla ‘açlık oyunları’!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.