Çin’in askeri gücü ABD’yi korkutuyor

Pentagon baş sözcüsü Lawrence Di Rita, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyine yaptığı açık beyanla, Çin ile ilgili meselede birçok birimin değerlendirme hakları olduğunu söyledi. Di Rita, rapor ifşa edildikten sonra çok fazla tartışmaya uğrayacaklarını düşündükleri için bu değerlendirme süresinin kaçınılmaz olduğunu savundu.

1999 genelgesine göre, 1 Mart’a kadar kongreye sunulmuş olması gereken Savunma Bakanlığı 2005 raporunun, ne zaman teslim edilip açıklanacağı hala açık sayılmıyor.

Bu hafta Singapur’da gerçekleşen Bölgesel Güvenlik Konferansında bulunan ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, raporun kısa bir süre içinde açıklanacağını söylerken, Di Rita bunun bir hafta içinde olacağından kuşku duyduğunu söyledi.

Rapor, Çin’in Amerika tarafından Asya’nın militer dengesini tehdit eden bir tehlike olarak tasvir edilmesi nedeniyle oldukça hassas ve önemli bulunuyor. Çin devlet basını ise, ABD’nin ortaya attığı, “Çin Askeri Tehditi” teorisinin çok tehlikeli bir uygulama olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerde her türlü engeli yaratabileceğini yorumladı.

Rapor ayrıca, Çin’in uzun süreli müttefiği Kuzey Kore üzerindeki etkisini de içerdiğinden, geçen hafta nükleer silahlar üzerinde yapılan uluslarası görüşmeleri  askıda bırakmıştı.

Raporun yarattığı gerilim sürerken, Başkan Bush, Çin’in diğer olumlu girişimlerini de değerlendiriyor. Çin, Tayvan’ ın komünist aslını terketmiş olsa da er geç, gerekirse silah yoluyla geri alınacağı yönündeki tehditlerini terkedip yumuşama politikasını tercih etmişti. Bush tarafından yapılan olumlu değerlendirmelerden en önemlisi sayılıyor.

Singapur’daki oturumda Rumsfeld,  Çin’in görünürde çevresiyle ilgili bir tehlike yaşamamasına rağmen neden askeri yatırımlarını çoğalttığını merak ettiğini söyledi. Rumsfeld, hazırladıkları taslak raporun etraflıca yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanlığının yıllık raporunun açıklanmasındaki gecikme çeşitli birimler ve analistler tarafından değerlendiriliyor. Muhtemelen, Çin’in askeri harcamalarındaki artş miktarına ilişkin belirsizlikten kaynaklanıyor. “Rand corp” adlı bir araştırma grubu, raporda, Çin’in askeri harcamalarını 2003 den bu yana üçte iki oranında arttırmış olduğu yolundaki değerlendirmenin abartılmış olabileceğini açıkladı.

1110260cookie-checkÇin’in askeri gücü ABD’yi korkutuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.