IRA silahlara ‘veda’ dedi

IRA üyesi eski mahkum Seanna Walsh, SKY Tv’den IRA’nın bildirisini okudu. Örgütün bildirisinde, silahsızlanma çabalarına iki ayrı kilisenin temsilcilerinin tanıklık yapacağı belirtildi. Bütün IRA mensuplarına ellerindeki silahları bırakmaları emrinin verildiği kaydedilen bildiriye göre, silahlı mücadeleye son veriliyor.


IRA’nın siyasi kanadı Sinn Fein’in yayın organı An Phoblacht’da “IRA yol göstericilik yapıyor” başlığını atarak kararı duyurdu.


BİLDİRİYLE BİR DÖNEM BAŞLIYOR


IRA’nın bütün gönüllülerinden ve üyelerinden sürece yardımcı olmalarının istendiği bildiride, siyasi ve demokratik sürece barışçı yoldan destek verileceği belirtildi.


Bildiride, kamuoyunun güvenini kazanmaya yönelik bu kararın mümkün olan en kısa sürede uygulanmasına çalışılacağı, Katolik ve Protestan kiliselerinden iki bağımsız tanığın da süreci denetleyip izleyeceği vurgulandı.


Kararın IRA komuta kademesinin yaptığı uzun toplantılar ve danışmalardan sonra alındığı ifade edilen bildiride, sürecin bu bölümünde ”bütün örgüt yöneticilerinin gösterdiği samimi ve dürüst yaklaşım”dan söz edildi.


Bildiride, İngiltere ve İrlanda hükümetiyle Protestan bölge politikacılarının barış sürecine ilişkin yaklaşımları ise eleştirildi. İrlanda halkının sürece destek verdiğine ve Kuzey İrlanda barış anlaşmasının tümüyle uygulanmasını istediğine işaret edilen bildiride, İrlanda ve Kuzey İrlanda’nın birleşmesi için gösterilen barışçı çabaların süreceği belirtildi.


”Bu uğurda mücadele eden herkese teşekkür” edilen bildiride, silahlı çatışma döneminde hayatını kaybeden ve yaralananlar da anıldı. Birleşme hedefine ulaşmak için bütün İrlandalı Cumhuriyetçileri birlikte çalışmaya çağıran IRA yöneticileri, bildiriyi, ”IRA yönetimi silahlı mücadelenin sona erdirilmesini emrediyor” diye bitirdi.


BLAİR: BENZERSİZ ÖNEME SAHİP BİR ADIM


İngiltere Başbakanı Tony Blair, IRA’nın silahlı mücadeleyi bırakacağını bildiren açıklamasının ”benzersiz öneme sahip bir adım olduğunu” belirtti.


Blair, Başbakanlık konutunda gazetecilere, IRA’nın silahlı mücadeleyi bırakacağı açıklamasına ”mennun olduğunu” söyledi. Blair, ”Siyasi değişikliklerin tek yolunun tümüyle barışçı ve siyasi araçlarla mümkün olduğunun kabul edilmesini de memnuniyetle karşılıyorum” dedi.


Blair, IRA’nın silahsızlandırılmasının da en kısa zamanda gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

782650cookie-checkIRA silahlara ‘veda’ dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.