IRA silahlara veda ediyor

BBC’nin haberine göre İngiltere hükümeti, bildiri öncesinde yürütülen pazarlıklar çerçevesinde 1993’te Belfast’ta 10 kişinin ölümünden sorumlu tutulan bir IRA militanını serbest bıraktı. Kuzey İrlanda’da serbest bırakılan IRA militanı Sean Kelly, 12 yıl önce bir dükkanının bombalanmasından sorumlu tutulan iki kişiden biriydi. Kelly’nin serbest bırakılmasından sonra gözler IRA’ya çevrildi.


İngiltere Hükümeti’nden bir sözcü, Kelly’nin, söz konusu bildirinin yayınlanacağı beklentisiyle salıverildiğini açıkladı. Örgütün muhtemelen bugün yayımlayacağı bildiride, şiddet eylemlerinden vazgeçtiğini açıklayabileceği belirtiliyor. Kelly’nin serbest bırakılması Kuzey İrlanda’daki birlik yanlılarını öfkelendirdi. İngiltere’ye bağlılıktan yana olan Demokratik Birlik Partisi’nden milletvekili Jeffry Donaldson, siyasetin, adaletin yerini aldığını söyledi.


Cumhuriyetçiler, bildiriden sonra İngiltere Başbakanı Tony Blair ve İrlanda Başbakanı Berti Ahern’den daha sıcak bir yaklaşım görmeyi bekliyor. Cumhuriyetçiler, hükümetin beş yıl önce imzalanan Kuzey İrlanda Barış Anlaşması’nın hayata geçirilmesi konusundaki sözlerini de tutmasını istiyor.


Demokratik Birlik Partisi lideri Ian Paisley ise söze değil, gerçeklere göre tavır belirleyeceklerini ve uzun bir deneme dönemine ihtiyaç duyacaklarını söyledi.


SİLAHLARA VEDA
IRA’nın bugün yapması beklenen açıklama öncesinde The Independent gazetesi de bugünkü baş yazısını bu konuya ayırdı.


“Silahlara ve tüm suçlara veda” başlıklı değerlendirmesinde gazete, son dönemde tüm terör saldırılarının gerginliğinin yaşandığı bir dönemde, en eski sorunlardan birisinin çözülme yolunda olmasının rahat bir nefes aldırdığını belirtti.


The Independent şu yorumu yaptı:


“Belfast’tan gelen haberler, IRA’nın silahları, terörü ve suç işlemeyi bırakıp cumhuriyetçi hedeflere ulaşmak için siyasî mücadeleye devam edeceğini gösteriyor. İrlanda tarihi açısından bu müthiş bir gelişme. Cumhuriyetçiler, uğrunda mücadele ettikleri ‘İrlanda’nın birliği’ ufukta bile görünmezken, bu hedefe bağlı kalarak taktiklerini değiştirme kararı aldılar. Bu süreçte iki söz verilmesi şart. Birincisi tam olarak silahsızlanmak ikincisi de suç eylemlerini sona erdirmek. Ancak bunlar son değil, atılacak ilk adımlar. Cumhuriyetçiler yeniden herkesin güvenini kazanmak zorunda. Silahlara veda, başlı başına önemli bir adım, ama daha da önemlisi bunun siyasî görüşmelere zemin hazırlayacak olması. Pekçok diğer sorunlu bölgenin aksine, Kuzey İrlanda, çözüme gittiği izlenimi veriyor.”



 

782630cookie-checkIRA silahlara veda ediyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.