‘Irak, federalizme kaymak zorunda’

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Times eski ABD dışişleri bakanlarından James Baker başkanlığındaki bir danışmanlar heyetinin hazırladığı ve Kasım ayındaki Kongre seçimlerinden sonra açıklanacak Irak raporuna geniş yer ayırdı.

Raporun basına sızan ayrıntıları, ABD politikasında çekilme dahil ciddi değişiklikler önereceğini ortaya koyuyordu. Gazete bu değişimin akla yatkın olduğunu öne sürerek şu yorumu yaptı:

“Saddam Hüseyin devrildiğinden beri Amerikalı ve İngiliz komutanları bekleyen en büyük tehlike ‘isyancılar’ adı verilen grupların saldırılarıydı. Ancak bu yıl Şii ve Sünni milislerin yerel üstünlük mücadelesine girişmesiyle, şiddetin çoğu Iraklılar arasında meydana geldi. Amerikan askerleri daha çok bu mücadeleyi engellemek ya da durdurmak için müdahale ettiklerinde kayıp verdi. Değişen koşullar, ABD ile İngiltere’den ve Irak hükümetinden farklı bir yaklaşım gerektiriyor.”

“Ülkenin 18 eyaletini sıkı şekilde kontrol eden bir merkezi hükümet fikri, giderek daha imkansız görünüyor” diye yazan gazeteye göre, Irak geniş özerklik ya da fedaralizme doğru kaymak zorunda. Bu da askerlerin kademe kademe çekilmesine imkan veriyor, Suriye ve İran’la bir tür diyalogu gerektiriyor…

FOTOĞRAF (Sebati Karakurt): Bağdat

1138700cookie-check‘Irak, federalizme kaymak zorunda’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.