Irak işgalinde sol haklı çıktı

The Independent “Gizli iç yazışmalar, petrol şirketleri ile Irak’ın işgali arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarıyor” manşetiyle İngiltere’nin Irak’ın işgalinde öncü rol oynamasından bir yıl önce, hükümet üyeleri ile dünyanın önde gelen petrol şirketleri arasındaki temaslarının belirleyici olduğunu öne sürdü.

Gazete, resmi belgelerin, bu görüşmelerde Irak’ın petrol rezervlerinin işletilmesine yönelik planların tartışıldığını ortaya çıkardığını belirterek, İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile petrol şirketi BP’nin temsilcileri arasında 13 Kasım 2002’de yapılan görüşmeye ait bakanlığın bir iç yazışmasını şöyle aktardı:

“Irak büyük bir petrol madenidir. BP de, bu pazara girmek için herşeyi göze almış durumdadır. Şirket ayrıca, siyasi anlaşmaların kendisinin eşit koşullarda yarışmasını önlememesi gerektiği konusunda çok hassastır.”

Independent ilk kez yayımladığını duyurduğu belgelerin, İngiltere’nin savaşa dahil olma kararıyla ilgili yeni soruları gündeme getireceğini belirtiyor.

Karar eski Başbakan Tony Blair’in hükümetini bölmüş, İngiltere’de savaşa ancak Blair’in dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin’in kitle imha silahları olduğunu iddia etmesinin ardından onay verilmişti.

836970cookie-checkIrak işgalinde sol haklı çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.