‘Irak isteğe göre parsellenemez’

Başbakan Erdoğan, Irak’ın ulusal uyumu, huzur ve istikrarının sadece Iraklılar’ın değil, herkesin konusu olduğunu belirterek, ”Hepimizin beklentisi, Irak’ın kendi içinde, komşularıyla ve dünyayla barışık düzenini kurabilmesidir” dedi.

Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştirilen ”Irak’a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları 8. Resmi Toplantısı”nın açılışında konuşan Erdoğan, ”Irak ne bir kesimin diğerine üstünlük sağladığı, ne de isteğe göre parsellenen bir yer olamaz. Bu yöndeki teşebbüsler, bölge ülkelerinden ve uluslararası toplumdan tepki görür. Bu anlayışla kardeşimiz Irak halkına bütün gücümüzle destek olmaya devam edeceğiz. Irak’ın bugün en öncelikli ihtiyaçlarından biri güvenliğin tesisidir” diye konuştu.

Irak’ın, terör örgütlerinin adeta bir antrenman alanı haline geldiğini ifade eden Erdoğan, ”Teröristlerin ve diğer yasadışı unsurların Irak’la sınırlarımızdan her iki yönde sızmalarını önleyecek düzenlemeleri zaman geçirmeksizin pekiştirmeliyiz” dedi.

ZEBARİ: DAHA FAZLA YARDIM

Öte yandan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, komşu ülkelerden daha fazla yardım beklediklerini söyledi.

Irak’a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları toplantısının ilk oturumunun çıkışında soruları yanıtlayan Zebari, toplantının, Irak’ta seçimlerin düzenlenmesi ve hükümetin kurulmasının ardından düzenlenmesi bakımından çok zamanında ve önemli bir toplantı olduğunu kaydetti. 

Toplantının Irak’ın yeni hükümetine siyasi destek verilmesi amacını taşıdığını belirten Zebari, ”ülkesindeki durumun statik olmadığını, tüm terör saldırıları ve diğer zorluklara rağmen hareket halinde olduğunu” belirtti. 

Zebari, özellikle sınır güvenliği, terörizmin engellenmesi, istihbarat kurumlarına daha çok katkı yapılmasını istediklerini ifade etti.

BM’nin Irak’ta anayasanın hazırlanması sürecine yönelik yardımlarını olumlu bulduklarını belirten Zebari, bu süreçte BM ile işbirliği yapılacağını kaydetti. Zebari, Saddam’ın son derece adil şekilde yargılanacağını, bundan kimsenin şüphe duymaması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi de Irak’ın yeni hükümetinin uluslararası alanda desteklenmesi gerektiğini, hükümetin bu desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı. 

Toplantı, yapılacak ikinci oturumun ardından düzenlenecek basın toplantısıyla sona erecek. (aa)

İLGİLİ HABER: ABD’nin Irak’tan komşuları toplanıyor

1104890cookie-check‘Irak isteğe göre parsellenemez’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.