Irak Polisi: İç savaş var

Irak’ın başkenti Bağdat’ın güneyinde çoğunlukla Şiilerin yaşadığı Musayip kasabasında düzenlenen saldırıda en az altı kişi öldü, 20 kişi de yaralandı.
 
Polis yetkilileri kasabada bir banka yakınındaki araca yerleştirilen bombanın patladığını açıklarken, ilk kez Irak hükümetinden üst düzey bir yetkili de ülkede iç savaş olduğunu söyledi. Irak İçişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Ali Kemal BBC’ye yaptığı açıklamada ülkesinde bir yıldır iç savaş olduğuna inandığını söyledi.

Hüseyin Ali Kemal’in açıklaması ülkede dün Bağdat’ta Şiilerin gittiği bir camiye düzenlenen bombalı saldırıyı izliyor. Irak’ın en etkin Şii siyasetçilerinden Abdülaziz El Hakim de saldırı sonrası soğukkanlı olunması çağrısında bulundu. Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi lideri Abdülaziz El Hakim bu çağrıyı başkentte ofisi dışında toplanan binlerce kişiye hitabında yaptı. Abdülaziz El Hakim saldırının amacının ülkede bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını önlemek olduğunu söyledi. El Hakim, Irak’ta Sünniler dahil herkesin ülkeyi bütünleştirmek için birlikte çalışması gerektiğini belirtti.


Daha önce de Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad benzer bir çağrıda bulunmuş ve Iraklılardan mezhep çatışmasından kaçınmalarını istemişti.
Bağdat’taki Bağdat’taki Buratha Camii’ne cuma namazı sonrası üç kişi tarafından düzenlenen intihar saldırısında en az 90 kişi ölmüştü.

Irak polisi saldırganların en az ikisinin kadın kılığında olduklarını sanıyor. Olayda ölenlerin bazılarının cenaze törenleri ise bugün yapıldı.Gergin bir havada yapılan törenler sırasında sık sık sloganlar atıldı.

Buratha Cami, kentteki Şiiler için en kutsal mekanlardan biri. Cami aynı zamanda ülkenin en büyük Şii partisi Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi’nin destekçilerinin gittiği bir yer olarak biliniyor. Buratha Camii’nin imamı Şeyh Celaleddin es-Saghir bu partinin listesinden Irak Parlamentosu’na seçilmişti.

Şeyh Celaleddin es-Saghir, saldırıyı mezhep çatışmasını körüklemeye yönelik bir girişim olarak nitelendirip kınadı. (BBC)

FOTOĞRAF: Sebati Karakurt / Bağdat

1126410cookie-checkIrak Polisi: İç savaş var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.