'Irak veto hakkında ısrarlı'

Irak ve ABD, bir süredir ikili bir güvenlik anlaşmasının pazarlıklarını yürütüyor. ABD, Irak'taki operasyonları yeni anlaşma çerçevesinde sürdürmek istiyor.

İngiltere'nin ciddi ulusal gazetesi The Guardian'a göre, Bağdat yönetimi, bu operasyonları veto edebilme hakkına sahip olmak istiyor. Gazetenin yorum haberi şöyle:

''Güçlerin statüsü olarak adlandırılan anlaşma Irak'ta kuşku ve muhalefetle karşılanıyor. Muhaliflerin başında Şii din adamı Mukteda es Sadr'ın lider olduğu Mehdi Ordusu var. Mehdi Ordusu, işgalin sona erdirilmesi için her hafta protesto gösterileri düzenliyor. Diğer partiler ise, kesin bir görüş belirleyebilmiş değil.

Temel konuların başında, ülkedeki yaklaşık 50 Amerikan üssünün kalıcı olup olmayacağı ve bu üslerin kontrolünün kimde olacağı var. Bir diğer konu da, Amerika Birleşik Devletleri bu üsleri, Irak içinde ve dışındaki operasyonlarında serbestçe kullanabilecek mi sorusunda düğümleniyor.

Irak hükümeti, Amerikalıların işledikleri suçların Irak mahkemelerinde yargılanmasını istiyor. Amerikan tarafı ise, özel güvenlik şirketleri için Irak yargısı seçeneğini kabul ediyor, ama askerleri için bu seçeneğe karşı."

The Guardian'a konuşan Iraklı petrol bakanı Hüseyin el Şehristani, sorunun bir egemenlik meselesi olduğunu, Bağdat yönetiminin, Amerikan operasyonları üzerinde veto hakkına sahip olmakta ısrar ettiğini belirtti.

1173630cookie-check'Irak veto hakkında ısrarlı'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.