Irak’ın tazminat borcu 52.5 milyar dolar

Irak birlikleri Kuveyt’ten çekilirken petrol alanlarını ateşe vermişti. Türkiye de, Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Suriye’yle birlikte tazminat talep eden Irak’ın komşuları arasında yer alıyordu.

Ancak, komisyon, Irak’ta yanan petrol kuyuları nedeniyle, yaşanan çevre kirliliğinden zarar gördüklerini iddia eden bu ülkelerden, Suudi Arabistan, Ürdün, İran ve Kuveyt’e tazminat ödenmesi onaylarken, Türkiye ve Suriye’nin tazminat taleplerini uygun görmedi.

Komisyon’un kararına göre, Ürdün’e 162 milyon dolar, Suudi Arabistan’a 46 milyon dolar, İran’a 27 milyon dolar ve Kuveyt’e de 16 milyon dolar ödenecek.

İşgal döneminde Kuveyt’te yaşayan Filistinliler 26 milyon dolar, bedeviler de 80 milyon dolar tutarında tazminata hak kazandı. Irak, tazminat ödemelerine bir son verilmesini ve müzakereler yapılarak bir anlaşmaya varılmasını talep etmişti.

Şimdiye kadar 19 milyar 200 milyon dolar ödenmişti, ancak tüm tazminat taleplerinin karşılanmasının onlarca yıl sürebileceği düşünülüyor.

Toplam 52 milyar dolarlık tazminatın büyük bölümü, işgal sırasındaki petrol kayıpları ve yatırımlarına yönelik zarar nedeniyle Kuveyt’in alacak hanesine yazılı. Tazminat taleplerini denetleyen Birleşmiş Milletler Tazminat Komisyonu, dün üç günlük görüşmelerini tamamladı.

Son 12 yılda, toplam 354 milyar dolar tazminat talebinde bulunulmuştu; ancak komisyon bu meblağa karşı çıkmıştı. Tazminatlar bireyler, şirketler ve hükümetler tarafından talep ediliyor. (bbc)

1110100cookie-checkIrak’ın tazminat borcu 52.5 milyar dolar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.