‘Irak’ta işkence kurumsallaştı’

İngiltere’nin ciddi pazar gazetesi The Observer Gazetenin Bağdat’taki araştırmasında gizli işkence odaları, acımasız sorgulama yöntemleri, güçlü bakanlara bağlı milislerin cinayetleri anlattı. Araştırmaya göre Irak yönetimine bağlı güçler gözaltına aldıklarına çok ağır işkenceler yapıyor…

The Observer’ın haberinde Bağdat’ın Adimiye mahallesindeki bir camide imamlık yapan Hasan Niami’nin öyküsü anlatıldı. Habere göre, direnişçilerle bağı olduğundan kuşkulanılan Hasan Niami akrabasının evine yapılanı baskında gözaltına alındı. Polis olayı Irak televizyonundan ‘üst düzey bir terörist komutan yakalandı’ diye duyurdu. On iki saat sonra ise Hasan Niami’nin cesedi bir morgda ortaya çıktı.

The Observer, ‘yakalanmasından morgda ortaya çıkışına kadar geçen 24 saat içinde Hasan Niami’ye neler olduğu vücudundan okunabiliyordu’ diye yazdı. Yapılan çok ağır işkencenin bıraktığı izler ayrıntılarıyla anlatıldı.

Gazeteye göre bu tür uygulamalar ‘yeni Irak’ta’ giderek sıradan olaylar haline geldi. Şikayetlerin artık sadece Iraklılar’dan gelmediğini belirten The Observer, Irak’taki uluslararası yetkililerin bu durumu tiksinti içinde ancak, seslerini alçaltarak anlattıklarını aktardı.

Gazeteye göre bu yetkililer uygulamalardan İçişlerine Bakanlığı’na bağlı olan ve giderek kontrolden çıkan güçleri sorumlu tutuyor.

‘Önemli olan soru, Irak’ın işkencenin kurumsallaştığı bir ülke haline mi geldiği yoksa bu tür uygulamaların münferit olaylar mı olduğu’ diyen gazete, direniş kızıştıkca Irak yönetiminin de direnişle mücadelede ‘kirli yöntemlere’ başvurduğunu öne sürdü. 

1110120cookie-check‘Irak’ta işkence kurumsallaştı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.