Irak’ta ölüme terkedilmiş 24 çocuk

 Açlıktan ölmek üzere olan çocukların içler acısı görüntüleri tüyleri ürpertti…

Amerikan işgali altındaki Irak, her gün onlarca kişinin öldüğü saldırılara tanıklık ederken, bir kötü haber de Bağdat’ın göbeğindeki yetimhaneden geldi. Irak hükümeti denetimindeki bir yetimhanede ölüme terk edilen 24 çocuk bulundu.

Özel bakıma muhtaç yetim çocuklar için kurulan El Hanan Yetimhanesi’nde kalan yaşları 3 ila 15 arasında değişen çocukları, 10 Haziran tarihinde bölgede devriye gezen ABD ve Irak askerleri fark etti. Amerikan CBS televizyonu korku evinden dehşet veren görüntüleri önceki gün yayınladı. Tüyler ürperten görüntülerde, penceresiz odalarda kendi dışkılarının içinde, çırılçıplak bir halde ve üst üste yığılı olarak yatan çocuklar görülüyor. 1 ayı aşkın bir zamandır burada tutulan ve açlıktan ölmek üzere olduğu belirtilen çocukların ayaklarının yataklarına zincirle bağlı olduğu ve beton zemin üzerinde yatmaktan vücutlarının yaralar içinde kaldığı dikkat çekti. Yetimhane baskınına katılan askerlerden birisi yaşadıkları dehşeti şu sözlerle anlattı:

“Gördüklerimiz bizi gözyaşlarına boğdu. Onların ölü olup olmadıklarını anlamak için, yattıkları yere doğru bir basketbol topu fırlattık. Sese uyanan bir çocuk kafasını kaldırınca, sağ olduklarını anladık. Ve baskın düzenledik.”

Bir diğer asker de kurtulması adeta mucize olarak görülen bir çocuğun durumunu anlatırken, “Üzerinde binlerce sinek vardı. Hiçbir yerini hareket ettiremiyordu. Sadece göz bebeklerini oynatabiliyordu. Ağzı, gözleri, burnu, kulakları sineklerle doluydu ve bu sinekler, çocuğun yaralarını ısırıyordu” dedi.

HASTANEYE KALDIRDILAR

ABD askerlerinin penceresiz ve karanlık yetimhaneden çıkardığı özel bakıma muhtaç çocukların hali yürekleri paraladı. Çocuklar ambulanslarla hastaneye kaldırılıp bakıma alındı.

PZARDA SATILIYOR

Baskın sırasında çocuklar açlıktan kıvranırken, içerideki 3 görevlinin kendilerine yemek pişirdikleri ortaya çıktı. Hükümetin çocuklara yedirilmek üzere verdiği kilolarca erzağın ve yepyeni giysilerin hâlâ poşetler içinde raflarda beklediği görüldü. Yetimhanenin ismi açıklanmayan yetkilileri, yemekleri kendileri için pişirip yiyor, çocuklara dağıtılması gereken giysileri ise çarşıda, pazarda satıyordu. Baskına katılan Amerikalı Yüzbaşı Benjamin Morales, skandalın patlak vermesinin ardından izini kaybettiren yetimhane yöneticisini bulup dövmemek için kendini zor tuttuğunu söyledi.

POZ VERDİ, KACTI

ABD askerlerinin baskını sırasında istiflerini bozmadan, sefalet içindeki çocukların önünde poz veren iki kadın çalışanın da daha sonra işin ciddiyetini anlayıp sırra kadem bastığı öğrenildi. Yetimhanenin iki güvenlik görevlisi, Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin emriyle gözaltına alındı. Irak hükümeti olayla ilgili soruşturma başlatırken, bakıma alınan çocukların sağlık durumunun düzelmeye başladığı bildirildi.

 

 

1153110cookie-checkIrak’ta ölüme terkedilmiş 24 çocuk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.