İskoçya’da siyaset yapan Türk ve eşine ırkçı saldırı

FARUK ESKİOĞLU / LONDRA – “Scottish National Party-SNP”de 2015’e kadar aktif siyaset yapan Akşehirli Sıtkı Nalcı ve Çinli eşi Yen Hongmei Jin, ırkçılar tarafından evlerinin kapıları kırarak kümesteki tavuğun taşla ezilerek öldürüldüğünü öne sürerek “Bu açıkca ırkçı bir saldırıydı. Bize mesaj verilmek istendi” dedi.

İskoçya’da siyaset yapan Nalcı aynı zamanda Türkiye-İskocya Ticaret ve Sanayi Odası’nın CEO’su…

Kendilerinin evde yokken yapılan saldırı sonrasında polisin araştırma yaptığını belirten Nalcı şöyle konuştu:

“Ben ve eşim eskiden aktif bir SNP üyesiydik. Irkçı yaklaşımları nedeniyle 2015’de partiden ayrıldık. Eşim 8 Haziran Erken Genel Seçimleri’nde Dumfries and Galloway’de bağımsız milletvekili adayı oldu. Bu durumu hazmedemeyen ırkçıların bu saldırıyı düzenlediğini düşünüyoruz.”

“SNP’NİN TAVRI ŞAŞIRTTI”

Nalcı SNP’den kendilerini istifa ettiren süreci şöyle anlattı:

“2007’den2015’e kadar SNP’nin aktif üyesi ve yaşadığımız bölgenin sekreterliğini yapıyordum. 2015’de partide ırkçılık nedeyle ayrıldık. Eşim Yen 2012’de Dumfries Lochar’da büyük oy farkıyla belediye meclis üyesi olarak seçilmişti. Partililerden garip tepkiler gelmeye başladı. Bu tavırların kökeninde eşimin Çinli benim de Türk olmamın etkili olduğu açıktı. Yen’e, belediyede çok başarılı olmasına karşın partide hiç bir görev verilmedi. Aynı bölgedeki genel toplantıda ben SNP Bölge Başkanı seçilmiştim. Rakip adaydan iki katı oy almama rağmen seçime katılan 12 üye ‘Bir yabancının seçilmesi’ni kabul edemeyeceklerini belirterek salonu terkettiler. Parti bu ırkçılığa karşı tavırsız kalmayı tercih etti. Ayrıca 2015’de Yen milletvekilliği adayı olmuştu, fakat ismi ‘bir yanlışlık oldu’ bahanesiyle adaylıktan silindi. Üstelik yeniden belediye meclis üyesi olması için de usülsüz olarak yeniden başvurulması istendi.”

“Dumfries and Galloway Multiculturel Association’in (Yabancı Derneği) kurucu ve başkanıyım” diyen Nalcı şöyle devam etti:

“Bu derneği kapatmaya çalıştılar. 2015’de kampanya ve etkinlik sorumlusu olarak Yen’in gönderdiği bir daveti yanıtlayan bir üye ırkçı küfürle yanıtladı. Biz bu e-postayı polis yerine SNP idari soruşturma açmasını istedik. Ne yazık ki SNP’nin en yüksek kademesine kadar sessiz kalındı.  Basına verilen manipüle haberlerde de bizim özelimizde yabancı düşmanlığı körüklenmeye başlandı. Bu bardağı taşıran son damla oldu ve her ikimiz de 2015’de partiden ayrıldık.”

“BİZE YAPILAN TEHDİT ASLINDA BÜTÜN YABANCILARA”

Nalcı eşinin bağımsız milletvekili adayı olduktan sonra ırkçı saldırının ev basmaya kadar uzandığını da şöyle anlattı:

“Yen, 8 Haziran Genel Seçimleri’nde Dumfries and Galloway’de bağımsız milletvekili adayı oldu. Yen’in SNP’nin rakibi olarak siyasi arenada olması ırkçıları daha da tahrik etti. Bağımsız bir adayın genelde kazanma şansı az olsa da Yen kazanabilir çünkü, 5 yıl boyunca belediyede başarılı çalışmalara imza attı. Toplumun sevdiği bir isim. Seçim vaatleri etkileyici. Bağımsız aday olarak kampanyamızın bir parti kadar etkili olduğunu düşünüyoruz.”

Seçim kampanyası çalışmaları sırasında evde olmadıkları sırada yapılan saldırıyı da Nalcı şöyle aktardı:

“Yerel seçimlerin olduğu 4 Mayıs’ta ırkçılar kapıları kırıp eve girmişler. Evi dağıtmışlar. Duvarlara yumurta atmışlar. Pasaportlarımızı bulup yere bırakmışlar. Hiç bir şey çalınmamış. En ürkütücü yanı da bahçedeki kümeste küçük çocuklarımızın beslediği tavuklardan birini öldürüp ortalığa bırakmışlar… Bu Amerika’daki siyah düşmanı ırkçı Klu Klux Klanlar’ın yöntemi… Polis geldi, parmak izi aradılar. Saldırganlar parmak izi bırakmaması eldiven giydiklerini gösteriyor… Ne yazık ki burada ırkçılık son noktada. Bu olay İngiltere’de olsa yer yerinden oynar fakat İskoçya’da olup biteni duyan yok! Yen’in milletvekilliği manifestosunda ‘Biz ırkçılık ve ayrımcılığa da dur diyeceğiz’ sözü de ırkçıları korkuttuğunu düşünüyoruz. Bize yapılan tehdit aslında İskoçya’daki bütün yabancılara…”

2094870cookie-checkİskoçya’da siyaset yapan Türk ve eşine ırkçı saldırı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.