Isparta iki gün mum ışığına muhtaç kaldı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Otuzdan fazla enerji üretim santrali bulunan Isparta’da halk 48 saat boyunca neden elektriksiz kaldı?

Isparta kent merkezi ve ilçelerde 3 Şubat’ta başlayan yoğun kar yağışı kenti iki gün elektriksiz bıraktı. Kent merkezinin yüksek kesimlerinde yaklaşık 60 santimi bulan kar kalınlığı ulaşımı da aksatırken elektrik nakil hatlarında meydana gelen hasarlar nedeniyle elektriksiz kalan Isparta’da halk geceyi mum ışığında geçirdi.  Bakkal ve marketlerde mum bulmakta zorluk çeken vatandaşlar kış gününde iki gün süren elektrik kesintilerine isyan ederken dağıtım şirketinin astronomik faturaları ise yeniden gündem oldu. 2013 yılında özelleştirilerek Cengiz Holding’e satılan Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş’den yapılan açıklamada ise kar yağışının yarattığı yük ve aşırı buzlanmanın enerji nakil hatlarında hasar yarattığı belirtilerek kesintilerin başladığı ilk anlarda Isparta ili genelindeki 299 bin abonenin 113 binine enerji verilemediği kaydedildi. Kent merkezindeki 582 alçak gerilim kesinti ihbarı yapıldığı kaydedilen açıklamada, iki gün karanlıkta kalan kentteki abonelerin yaklaşık yüzde 95’ine elektrik verildiği ancak elektrik verilemeyen abone sayısının halen 16 bin olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Şubat’ta, Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada dile getirdiği “Biz durmuyoruz, çalışıyoruz. Yakında ikinci nükleer enerji santrali de geliyor. Bizim işimiz var. Sizin hayatınızda sadece mum vardı mum, gaz lambası var. Biz ise bunu bu hale getirdik” sözlerinden bir gün sonra Isparta kenti ilçe ve köyleriyle birlikte karanlığa gömüldü. Bazı işyerleri ve kapalı pazar yerlerinin çatısı çöktü, ulaşımda uzun süre aksamalar yaşandı.

ISPARTA İKİ GÜN MUM VE GAZ LAMBASINA MUHTAÇ KALDI

Meteoroloji yetkilileri yaklaşan yoğun kar yağışı konusunda uyarılarda bulunmuştu ancak 3 Şubat günü Isparta’da başlayan yoğun kar yağışının ardından kent iki gün süren elektrik kesintisiyle karanlığa gömüldü, vatandaşlar geceyi mum ve gaz lambası ışığında geçirdi. Elektrik kesintisi yüzünden doğalgaza bağlı ısınma sistemleri de devre dışı kaldı, su kesintileri yaşandı.

ENERJİDE ÜRETİM DE DAĞITIMDA ÖZEL SEKTÖRÜN ELİNDE

Isparta’da hidroelektrik (HES), güneş (GES) ve rüzgâr (RES) gibi seçeneklerden oluşan 30’dan fazla enerji üretim santrali bulunuyor. Elektrik üretimi çok büyük oranda özel sektörün elinde. Kamusal bir hizmet olan bölgedeki enerji dağıtım işi de 2013 yılında özelleştirilerek özel sektöre devredildi. Cengiz Holding’e satılan Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş (AEDAŞ), Isparta ile birlikte Antalya ve Burdur illerinin elektrik dağıtımı işini üstleniyor.

NAKİL HATLARI KARA TESLİM OLDU

Isparta’daki enerji nakil hatlarının tamamen yeraltına alınmaması ve bakımsız olması zorlu kış şartlarının yaşandığı bir dönemde kent halkının elektriksiz kalmasına neden oluyor. Geçtiğimiz ay gelen zamlarla birlikte astronomik elektrik faturalarından şikâyet eden kent halkı bunun üstüne bir de iki gün karanlıkta kalınca yaşananlara isyan etti. İlgili kurumları telefon yağmuruna tutan vatandaşlar çözümsüzlük karşısında sorunlarını sosyal medyadan dile getirdiler.

ENERJİDE YARIM MİLYAR DOLARLIK ÖZELLEŞTİRME VURGUNU

Bir kamu kuruluşu olan TEDAŞ’a bağlı AEDAŞ, 2010 yılında 1milyar 165 milyon dolarlık bedelle özelleştirme tahtasına konmuştu. Ancak Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 7 Mart 2013 tarihli kararına göre Isparta, Antalya ve Burdur illerinin elektrik dağıtımı işini üstlenen AKEDAŞ 546 milyon dolara Cengiz- Kolin- Limak ortak girişim grubuna (CLK) satıldı. 8 Mart 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren özelleştirme kararı ile yaklaşık 2,2 milyon elektrik abonesi bulunan 3 ilin elektrik dağıtımı hizmeti kamudan alınarak özel sektöre devredilmiş oldu.

 CENGİZ’İN ‘ENERJİMİZLE YANINIZDAYIZ’ SLOGANI

Enerjimizle yanınızdayız” sloganını kullanan AEDAŞ, günümüzde Cengiz Holding bünyesinde faaliyetini sürdürürken kurumun sorumluluk sahasındaki Isparta ili genelinde 299 bin elektrik abonesi bulunduğu kaydediliyor. 3 Şubat’taki yoğun kar yağışının ardından kentteki enerji nakil hatları adeta felç oldu. Enerji nakil hatları için yeterli altyapı yatırımı yapmayan özel sektörün daha çok kar hırsıyla halkı soğuk kış mevsiminde mağdur ettiğini dile getiren vatandaşlar, yüksek tutarlı faturalara rağmen mum ışığına mahkûm olmaya tepkili.

VALİLİKTEN ‘YOĞUN KAR VE BUZLANMA’ AÇIKLAMASI

Kentteki elektrik kesintileriyle ilgili Isparta Valiliği’nin bugün (5 Şubat 2022) yaptığı açıklamada, “Enerji nakil hatlarında meydana gelen yoğun kar ve buzlanmadan dolayı oluşan direk ve hat kopmalarının geniş bir alanda ve farklı akslarda oluşması, çalışma yapılacak hatların yüksek kesimlerde bulunması, 1 metreye ulaşan kar kalınlığı ve ulaşılmasındaki zorluklar nedeniyle arızaların giderilmesinde ve şehrimizin tamamına elektrik verilebilmesinde gecikmelere sebep olmaktadır. Bazı bölgeler ise geçici olarak jeneratörlerle desteklenmektedir. Aralıksız devam eden bu çalışmalar sonucu günün ilerleyen saatlerinde şehrimizin elektrik enerji ihtiyacı karşılanacaktır” ifadelerine yer verildi.

İL GENELİNDE 113 BİN ABONE ELEKTRİKSİZ KALDI

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş’den yapılan açıklamada ise elektrik kesintilerinin nedeninin “Saatlerce hiç durmadan yağan karın yarattığı yükün ve aşırı buzlanma”  olarak belirtilmesi dikkat çekti. Isparta ili genelindeki 299 bin elektrik abonesinin yüzde 95’ine bugün itibari ile enerji sağlandığı kaydedilen AEDAŞ’ın açıklamasında, “Kesintilerin başladığı ilk anda Isparta ili, ilçe ve köylerinde 113 bin abonemize enerji verilemezken bu sayı 16 bin aboneye kadar indirilmiştir” denildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Şubat’ta, Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yüklenerek şu ifadeleri kullanmıştı: “Şayet enerjide 32 bin megavattı bile bulunmayan kurulu gücümüzü 100 bin megavatta çıkarmasaydık, yerli ve milli enerji oranını bu derece artırmasaydık, bugün bulunduğumuz yerde olamazdık… Bizim siyasetimiz eser ve hizmet siyasetidir. Biz durmuyoruz, çalışıyoruz. Yakında ikinci nükleer enerji santrali de geliyor. Bizim işimiz var. Sizin hayatınızda sadece mum vardı mum, gaz lambası var. Biz ise bunu bu hale getirdik. Sadece bunlarla da kalmadık. Kemal Kılıçdaroğlu, sen hayatında nükleer enerji santrali görmedin, bilmiyorsun. Bak Bay Kemal yakında ikinci nükleer enerji santrali geliyor. 100 bin megavata Türkiye’nin enerjisini çıkaran iktidar biziz. Eğer arzu ediyorsan, Akkuyu uzak değil, Akkuyu’ya gidersin, bizim nükleer enerji santrali ne durumdaymış yerinde görürsün. Bir lüks otelden geceliği 100 bin lira olmak suretiyle yapacağınız yayınlarla bu millet aldanmaz, bu millet bunlara kanmaz.”

 

2582540cookie-checkIsparta iki gün mum ışığına muhtaç kaldı!
Önceki haberTürkiye icralık oldu
Sonraki haberİNGİLTERE… Bakım evi değil, utanç evi
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.