Japonya’da zorla izin

Geçen ay açıklanan verilere göre, Japonya’nın nüfusu, 19 bin azaldı. Çok çalışmaktan ailelerine zaman ayıramayan ya da aile kuramayan Japonların, yasal yıllık izinleri 18 gün. Kayıtlara göre çalışanların yalnızca yüzde 45’i izinlerinin tamamını kullanmış.

Nüfusun azalmasının hem ekonomiye hem de sosyal yapı üzerinde yıkıcı etkileri olacağını dikkate alan Japonya’da hükümeti, doğum oranının arttırılmasından da sorumlu olan sağlık bakanlığından senelik izinlerin kullanılmasını zorunlu kılan bir yasa tasarısı hazırlamasını istedi.

Bakan Kuniko İnoguchi, bu yasayla, işverenlerin çalışanlarına yasal izinlerini kullandırmaya zorlanmasının hedeflendiğini söyledi. Yasadaki amaç da, ”çalışanların iş yaşamlarıyla aile yaşamlarını dengelemelerini sağlamak” olarak açıklandı.

Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Örgütü OECD’ye göre Japonlar; İngiliz, Alman ve ABD’lilerden daha uzun süre çalışıyor. Japonya’da geçen yıl 30 bin kişi intihar etmiş. Bu intiharların nedenleri arasında uzun çalışma sürelerine bağlı yoğun stres de sayılıyor.

1122200cookie-checkJaponya’da zorla izin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.