‘Kadavralar politik tutuklulara mı ait?’

ABD’de tartışmalara neden olan, kadavralardan oluşan, ‘Bedenler’ sergisi Londra, Earls Court’a geliyor. ‘Bedenler’ sergisinde, Alman bilim adamı Gunter von Hagens’in geliştirdiği ‘plastikleştirme’ yöntemiyle aynen korunan  20 kadavra  yer alacak.


Avrupa’da yasak olduğu için labaratuvarlarını Çin’e taşıyan von Hagens’in kadavralarının, Çin’de idam edilen politik tutuklulara ait olduğu konusunda ciddi endişeleri bulunan İnsan Hakları Örgütü sergiyi protesto etti.


Sergiyi örgütleyenlerin, kadavraları, Çin Dalian Tıb Fakültesi yöneticilerinden Sui Hongjin’le yapılan 25 milyon Dolarlık bir anlaşmayla elde ettikleri bildirildi.


Hongjin ve Hagens’e, 2004 yılında gerçekleştirilen ‘Bedenler Dünyası’ sergisinde de politik tutuklulara ait kadavraları kullandıkları suçlaması yapılmış ancak bunu inkar etmişlerdi. Fakat, daha sonra, sergide bulunan yedi adet kadavranın başlarının arkasında kurşun deliği tespit edilince, bu kadavralar Çin’e geri iade edilmişti. Bu sergide kullanılan kadavraların çoğunluğunun genç erkeklere ait olması, bu konudaki şüpheleri artırdığı bildiriliyor.


Çin’de politik tutuklulara ait kadavraların kullanılması yasak değil. İnsan Hakları Örgütü’nün tahminlerine göre sadece 2004 yılında Çin’de 3.400 politik tutuklu infaz edildi. Bu konuda yapılan yoğun eleştirilerden sonra Çin hükümeti geçtiğimiz hafta, politik tutuklulara ait kadavraların kullanılmasını, organların alınmasını yasakladı.


FOTOĞRAF: Gunter von Hagens

789650cookie-check‘Kadavralar politik tutuklulara mı ait?’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.