Kadın polislere üniforma üstüne başörtü izni

Gecçen Pazartesi uygulanmaya başlayan yeni düzenleme ile bayan polisler isterlerse üniformalarının üstüne başörtüsü örtebilecekler.

Ulusal Polis Dairesi, daha önce polis üniformasının üzerine başörtü örtülmesine izin vermiyordu. Konuya ilişkin yasak 2005 yılında getirilmiş; zamanın polis şefi Sutanto, bayan polislerin yalnızca resmi üniforma giyebileceklerini, buna karşı gelenlerin işlerinden atılacağını yasal bir düzenleme ile sağlama almıştı.

Kendine özgü idaresi ile İslami kanunlara uygun olarak yönetilen Açeh bu uygulamanın dışında kalıyordu; ve burada görev yapan bayan polisler islam kurallarına göre başlarını kapatmak zorundaydılar.

Ulusal Polis Dairesi, bazı İslami gruplardan gelen talep ve aşırı baskı üzerine konuyu tekrar görüşmek için bir ekip oluşturdu; sonuç: daha önce getirilen yasağın kaldırılması yönünde oldu. Polis şefi Sutanto, yasağın Ekim ayında fesih edildiğini ancak resmi kararnamenin
henüz yürürlüğe girmediğini, bununla beraber isteyen bayan polislerin hemen başlarını örtmeye başlayabileceklerini açıkladı. Bu uygulamanın birçok bayan polis tarafından talep edilmesi üzerine varolan yasağın fesh edildiği de vurgulandı.

Kararın açıklanmasının ardından Gorontalo şehrindeki bayan polisler Pazartesi işlerine üniforma üzerine taktıkları başörtüleriyle geldiler. Kendisi de başörtü kullanan Gorontalo polis şefi sözcüsü Dungigio, şehirdeki 50 bayan polisten çoğunun müslüman olduğunu ve bu karardan dolayı memnun olduklarını ifade etti. Surabaya adasındaki 146 bayan polisden 40’ı karar açıklanır açıklanmaz göreve başörtüleri ile gelmişlerdi. Bandung şehrinde ise yasağa rağmen zaten kimsenin buna aldırmadığı, başörtüsü, üniformanın bir parçası olarak görülerek kullanılmasına izin verildiği belirtildi.

Sulawasi polis şefliği yasağı kaldırmak için resmi kararnamenin gelmesini bekleyeceklerini ama özel islami günlerde zaten başörtmeye izin verdiklerini belirtti.
Jakarta polisi ise uniformayı tamamlayan başörtüsü modeli için Açeh’i örnek alacaklarını, orada bu uygulamanın yerleşmiş olmasından dolayı bir standart olduğunu, sözgelimi uniformaya uygun renklerin kullandığını açıkladı.Yeni tasarlanacak uniformalar için yeterince bütçe olmaması nedeniyle Jakarta polisi yeni uygulamayı gelecek yıl başlatmayı düşünüyor.

Jakarta polis şefi gerçek müslüman kimliklerini bu şekilde daha iyi ifade edecekleri için bayan polislerde yeni uygulamaya izin verildiğini açıkladı.

Bu arada Endonezya’da her alanda yaygın olan rüşvetin en çok polis tarafından alındığı tesbit edilmiş durumda. Neden rüşvet alındığına dair getirilen açıklama ise çok basit “maaşlarının düşük olması!…”

__________________________

[email protected]

Gorontalo, Endonezya’da, Sulawesi adasının kuzey kesiminde il. 2000 yılında Kuzey Sulawesi’den ayrılarak ayrı bir idari birim olmuştur. Merkezi aynı isimli Gorontalo şehridir. Vikipedi

1556660cookie-checkKadın polislere üniforma üstüne başörtü izni

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.