KANADA… Kuşlar eksik kanat çırpıyor

MAHMUT ŞENOL / AÇIK GAZETE KANADA – Dünyanın en büyük ormanı Kanada’dadır, Boreal Ormanları diye anılır. 

60 derecelik enlemin kuzeyinde kalan bölgenin tipik ormanı olduğu için Kanada’nın yanı sıra, Rusya’nın Sibirya’sında aynı orman yapısına rastlanıyor fakat alan yüzölçümü olarak Kanada başı çekiyor.

Soğuk iklimde, eksi 50 derecede yaşayabilen çoğu iğne yapraklı ağaçlardan müteşekkil ormanın çevrecilik açısından önemini burada ortaya sermeye ne hacet; herkes biliyor zaten.

Eğer siz orada nefes alıyorsanız bu ormanlara borçlusunuz aldığınız her teneffüsü…

Muhibbi mahlasıyla divan şiirleri yazan Kanuni Sultan Süleyman’ın ¨Halk içinde muteber nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi¨ dediğini kulağa küpe yapmalı. 

Denemesi bedava, kapa ağzını, tıka burnunu, bak bakalım kaç dakika duracaksın! Kanuni duramamış… 

Sultan’ın böyle tecrübe yaptığını sanmıyoruz ama zona hastalığından ve gut rahatsızlığından ömrü boyunca muzdarip kalmış olan padişahın böyle demesi tabii değil midir!

Kanada’daki boreal ormanları 350 milyon hektardan fazladır ve neredeyse ülke topraklarının yarısını kaplar; diğer yarısında da orman dolu… 

Bu ormanların üç yüzden fazla göçmen kuşa evsahipliği yaptığını, derinliklerinde yaşayan türlü hayvan türleriyle bir büyük dünya olduğu da hatırlanmalıdır. 

Akşam olup gece basınca ormanlarda kıyamet kopar, oradakiler gece avına çıkar, dişine göre ne bulursa artık gövdeye götürür.

İklim ve çevre sorunlarıyla geleceğimizden korktuğumuz bu günlerimizde kötü haber şu ki, Kanada Orman teşkilatının verdiği bilgiye göre, her gün 3 bin futbol sahası kadar boreal ormanı eksilmekte yahut niteliğini yitirmektedir. Kaybolan ormanlar yüzünden, mesela, her yıl 85 bin civarında göçmen kuş yok olmakta, sayıları azalmaktadır.

Sadece kuşlar mı? Kanada’nın sembollerinden olan bizon sığırları, su samurları, Kanada kazları ve sincap soyu da tehdit ve tehlike altında… Bir kez denge bozulunca Domino Efekti gibi arkası geliyor: Bu sonbaharda ormanlardan güneye göç etmesi beklenen 3 milyon civarında kuşun bir kısmı kanat çırpamayacaktır; telef olup gidcecekler.

Dehşet içinde kalmamız gereken bu bilgilerin ardı arkası kesilmiyor, lakin insanlar şehirlerinde cep telefonlarıyla gayet mutlu mesut yaşamaya devam ediyor. Hepimiz modern olduk ya!

İklim kriziyle ilgili yazılanların okunmadığını da bildiiğimizden sözü uzatmaya ne hacet! Zaten zamanınız da yok, şöyle bir göz atıp geçilecek bir yazı; yazsak ne olur yazmasak ne değişir.

Kimsenin bir şey yapacağı da yok! 

¨iPhone 15¨ çıkmış, satışa sunulduğu ilk gün insanlar izdiham halinde mağazaların kapısında kuyruk olmuş; önemli olan bu!

¨iPhone 16¨ yı bekliyoruz…

Kuşlar eksik kanat çırpıyor; haberiniz olsun…

2720970cookie-checkKANADA… Kuşlar eksik kanat çırpıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.