Karaburun’da geç gelen adalet: 5 bin zeytin ağacı kesildikten sonra yürütmeyi durdurma kararı

Özer AKDEMİR / EVRENSEL – İzmir Karaburun Yaylaköy’de yapılmak istenen güneş enerji santrali (GES)’ne karşı açılan davada mahkeme 5 bin zeytin ağacı kesildikten sonra yürütmeyi durdurma kararı verdi.

İzmir Karaburun Yaylaköy’de yapılmak istenen güneş enerji santrali (GES)’ne karşı açılan davada mahkeme 5 bin zeytin ağacı kesildikten sonra yürütmeyi durdurma kararı verdi. Davanın avukatı mahkeme kararını “15 yılık emeği 1 ayda yok edilen müvekkilimizin gözünde hiçbir anlamı yok” diye değerlendirdi.

USULSÜZ RAPORLA ÇED OLUMLU KARARI ALINDI
Rüzgar Enerji Santralleri (RES)’lerce kuşatılan Karaburun’da, RES direklerinin sahibi Lodos Enerji A.Ş. köylülerin zeytinlik arazilerine “yardımcı enerji kaynağı” adı altında GES panelleri dikmek istedi. Köylülerce yaklaşık 20 yıl önce Hazine’den “zeytin dikmek” şartı ile 150 yıllığına kiralanan arazide 15 yılda binlerce zeytin ağacı dikildi. Verimli zeytin ağaçlarının bulunduğu araziye şirketin GES panelleri dikebilmesi için İzmir İl Tarım Müdürlüğü’nce zeytinliklere “marjinal tarım alanı” raporu verildiği Tarım ve Orman Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nca yapılan denetimde ortaya çıktı. İl Tarım Müdürü görevden alınırken, usulsüz olduğu ortaya çıkan rapor sayesinde şirkete ÇED olumlu kararı verildi. Usulsüz rapor hazırlayan personel hakkında Bakanlık disiplin soruşturması süreci başlattı. Bu kişiler hakkında aynı zamanda köylülerin avukatları tarafından da görevi kötüye kullanmaktan dolayı İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunululdu.

2007 YILINDAN BERİ ZEYTİNLİKTİ
Yaylaköy’lü Mustafa Şenbahar tarafından açılan GES projesine karşı açılan davada yapılan keşif ve verilen bilirkişi raporu sonucunda İzmir 7. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verildi. Kararda GES proje alanlarının yarısından fazlasını kaplayan, dikili tarım arazisi niteliğinde bulunan, 2007 yılından bu yana dikilen ve büyük ölçüde başarılı olduğu görülen zeytinliklerde GES projesi yapılmak istenmesinin kamu yararı taşımayacağının altı çizilirken, mahkeme devam ederken şirket tarafından hukuksuzca kesilen 5 bin zeytin ağacı bu kararı göremedi!

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERMEDİ
Binlerce zeytin ağacının kesilmesine ve müvekkillerinin mağdur olmasına neden olan yargı makamlarının yürütmeyi durdurma kararı vermek konusundaki tereddüt ve ataletlerinin yol açtığını dile getiren Avukat Cem Altıparmak, geçen yıl Mayıs ayında açılan davada yürütmenin durdurulması kararının keşif ve bilirkişi incelemesi sonrasına ertelenmesinin binlerce ağacın kesilmesine neden olduğunu belirtti. Altıparmak; “Keşiften 15 gün sonra GES firmasına ait iş makineleri, zeytin ağaçlandırma sahasına girerek binlerce ağacı kesmiştir. Bu durum üzerine Mahkemeye acilen yürütmenin durdurulması kararı vermesi için yazılı başvuruda bulunmamıza rağmen Mahkeme yürütmenin durdurulması kararı vermemiştir. Eylül ayından en nihayetinde YD kararı verilen Ocak 2024’e kadar 4 kez gerçekleşen yasa dışı kesimler sebebiyle kaybedilen ağaç sayısı 5 bini bulmuştur” dedi.

15 YILLIK EMEK BİR AYDA YOK OLDU
Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı gerekçesinde “çevresel müdahalenin fiziken başlayacağı, bu durumun çevre ve bu çevrede yaşayanlar için telafisi güç zarara neden olacağı…” denildiğini aktaran Altıparmak, “bu kararın 15 yılık emeği 1 ayda yok edilen müvekkilimizin gözünde hiçbir anlamı yoktur. Yaşanan bu gelişmeler, hukuk devleti ilkesinin ve halkın adalete olan güven duygusunun, idarelerin hukuk dışı işlemleri ile ne kadar çabuk ve hızlı bir şekilde ihlal edilebileceğini göstermektedir. Bu ihlale zamanında ve en çok ihtiyaç duyulan yerde müdahale etmekten çekinen bir yargı sistemi karşısında sıradan bir yurttaşın, haklarını savunmak adına hiçbir şansının olmadığı, halkın hukuki güvenlik hakkından ağır bir şekilde mahrum kaldığı açıktır” dedi.

2755820cookie-checkKaraburun’da geç gelen adalet: 5 bin zeytin ağacı kesildikten sonra yürütmeyi durdurma kararı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.