Gazze’de açlık riski: ‘Hayvan yemini öğütüp un yapıyoruz’

Gazze’nin kuzey bölgesinde açlık riski artarken, İsrail saldırıları nedeniyle güneydeki Refah’a göç edenler de gıda sorunuyla karşı karşıya

Gazze’nin kuzeyinde izole bir halde yaşayan insanlar, yardım konvoylarının girişine izin verilmediği için çocukların günlerce yiyeceksiz kaldığını söylüyor. Bazı bölge sakinleri hayatta kalmak için hayvan yemlerini öğüterek un haline getirmeye çalıştıklarını, ancak bu tahıl stoklarının bile artık azaldığını belirtiyor.

İnsanlar ayrıca su ihtiyaçlarını karşılamak için yeraltındaki su borularına ulaşmaya çalıştıklarını anlatıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), kuzeydeki küçük çocuklar arasında akut yetersiz beslenmenin keskin bir şekilde arttığı ve şu anda kritik eşik olan %15’in üzerinde olduğu uyarısında bulundu.

BM’nin insani yardım koordinasyon ajansı, geçen ay Gazze’nin kuzeyine giden yardım misyonlarının yarısından fazlasının erişimine izin verilmediğini ve İsrail güçlerinin yardımın nasıl ve nereye ulaştırılacağı konusunda giderek daha fazla müdahalede bulunduğunu söylüyor.

Kuzey bölgelerinde yaşadığı tahmin edilen 300.000 kişinin büyük ölçüde yardım alamadığı ve giderek artan bir açlık riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Gazze’ye yardım erişimini koordine etmekle görevli İsrail ordusundan bir sözcü geçen ay “Gazze’de açlık yok” demiş, Gazze’ye gönderilen insani yardım miktarının sınırlamadığı ifade edilmişti.

BBC, Gazze Şehri ve Beyt Lahya’da yaşayan üç kişiyle konuştu ve Cebaliye’de yerel gazeteciler tarafından çekilen görüntüleri ve röportajları izledi.

Beyt Lahya’da yerel bir tıbbi yardım çalışanı olan Mahmud Şalabi, insanların hayvan yemi olarak kullanılan tahılları öğüterek un haline getirdiğini, ancak artık bunun bile tükendiğini söyledi.

“İnsanlar bunu pazarda bulamıyor” dedi. “Bugünlerde Gazze’nin kuzeyinde ve Gazze Şehri’nde un bulunamıyor.”

Ayrıca konserve gıda stoklarının da tükenmekte olduğunu söyledi.

“Elimizdekiler aslında [Kasım ayındaki] altı ya da yedi günlük ateşkesten kalmaydı ve Gazze’nin kuzeyine girmesine izin verilen her türlü yardım şimdiye kadar tüketildi. Şu anda insanların yediği şey sadece pirinç.”

Dünya Gıda Programı (WFP) bu hafta BBC’ye yaptığı açıklamada kuzeye giden son beş yardım konvoyundan dördünün İsrail güçleri tarafından durdurulduğunu, bunun da Gazze’ye yapılan teslimatlar arasında iki haftalık bir boşluk olduğu anlamına geldiğini söyledi.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI BBC TÜRKÇE‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ

2755850cookie-checkGazze’de açlık riski: ‘Hayvan yemini öğütüp un yapıyoruz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.