Kaş’ta çevre ve planlama sorunları tartışılacak

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Kaş Çevre ve Kültür Derneği, 10-11 Şubat tarihlerinde ilçenin geleceğini tehdit eden çevre ve planlama sorunları ile gündemdeki bölünmüş yol projesinin ele alınacağı bir panel düzenleyecek…

Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden biri olan Antalya’nın Kaş ilçesinde son yıllarda yaşanan plansız ve kaçak yapılaşma ilçenin geleceğini tehdit ediyor. Gündemdeki bölünmüş yol projesi de Kaş ve çevresinin doğal ve kültürel mirası açısından endişe yaratıyor. Kaş Çevre ve Kültür Derneği, 10-11 Şubat tarihlerinde düzenleyeceği panel ile farklı konulardan akademisyen ve sivil toplum örgütü temsilcilerini ilçede ağırlayacak. Kaş’ta yaşanan çevre sorunlarının tartışılacağı panelde, planlamadan mimariye, doğal ve kültürel mirasın korunmasından orman alanları ile denizel kirliliğe kadar birçok sorun ve çözüm yolları ele alınacak.

PROF. DR. RUŞEN KELEŞ KORUMA VE TOPLUMSAL SORUMLULUĞU ANLATACAK

Panelin ilk günü olan 10 Şubat’ta gerçekleşecek oturuma Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş (Koruma ve Toplumsal Sorumluluk), Çankaya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tunçer (Kaş ve Çevresi İmar Planları), ODTÜ ve Gazi üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Ahmet Saffet Atik ile Kaş bölgesindeki çevre ve kent hukuku ihlallerine karşı açtığı davalarla Av. Tuncay Koç (Kaç İmar Planları Davalarının Hukuki Süreçleri) ve Gazeteci-Yazar Yusuf Yavuz (Geçmişten Bugüne Kaş Çevre Mücadelesi-Çalınan Bir Coğrafyanın Öyküsüdür Bu) konuşmacı olarak katılacak.

BÖLÜNMÜŞ YOL PROJESİ VE ARKEOLOJİK ALANLARA ETKİLERİ TARTIŞILACAK

İlk günün ikinci oturumunda ise gündemdeki Demre-Kaş arasındaki bölünmüş yol projesi ile ulaşım politikaları ve bölgenin kültürel mirası ele alınacak. Saat 14.00’da başlayacak olan oturumda, İTÜ İnşaat Fakültesi Ulaştırma Trafik Mühendisliği Emekli Öğretim Üyesi Prof. Ergun Gedizlioğlu (Kaş-Kalkan Bölünmüş Yol Projesi’nin Değerlendirilmesi), Mimar Ercan Öbekçi (Entegre Projeler Kapsamında Ulaşım ve Planlama: Güney Antalya Turizm Gelişim Projesi Örneği) ve Arkeolog-Editör-Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu Yöneticisi Nezih Başgelen’in (Orta Likya’nın Tarihi Coğrafyası ve Duble Yolun Arkeolojik Alanlara Etkisi) sunumları yer alacak.

KAŞ’TA DENİZİN DEĞİŞEN YÜZÜ

Etkinliğin ikinci günü olan 11 Şubat’taki ilk oturumda Kaş’ın deniz kirliliği ele alınacak. Bu bölümdeki konuşmacılar, Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deniz ve Su Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lale Balas (Kaş Körfezi Kirletici Taşınım Olaylarının Değerlendirilmesi), 19 Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kağan Cebe (Kaş Körfezi Su Kalitesinin Değerlendirilmesi), Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Deniz Proje Sorumlusu Ebru Çelik (Kaş Denizindeki Değişim, Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanında Biyolojik Çeşitlilik Koruma ve İzleme Çalışmaları), Mert Gökalp (ODTÜ Mühendislik Fakültesi ve Ankara Üniversitesi Deniz Biyoteknolojisi), Kaş Sualtı Derneği Başkanı Yusuf Ziya Sülekoğlu ile Dalış Eğitmeni ve Sualtı Fotoğrafçısı Murat Draman olacak.

ORMAN ALANLARININ TURİZME TAHSİSLERİ

Öğleden sonra gerçekleşecek ikinci oturumda ise ormancılık sorunları ve orman alanlarının turizme tahsisleri konuları ele alınacak. Etkinliğin bu bölümünde Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Genel Başkanı Orman Yüksek Mühendisi Hüsrev Özkara ile Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş konuşmacı olarak yer alacak.

2755470cookie-checkKaş’ta çevre ve planlama sorunları tartışılacak
Önceki haberBiden’ın sağlığıyla ilgili tartışmalar büyüyor
Sonraki haberİngiltere Seküler (Laik) Olur mu?
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.