Kaş’ta liseli yönetmen Türkiye birincisi oldu

Çankaya İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından Millî Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayı ile 2011-2012 eğitim-öğretim yılında 81 ilde öğrenim gören tüm resmî ve özel ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere yönelik düzenlenen yarışmaya çok sayıda kısa film başvurdu. Geçtiğimiz hafta yarışmaya başvuran ilk on film arasında yer aldığı açıklanan Denizin Gizemi, 10 Mayıs’ta yapılan ödül töreninde birinci oldu.

VURGUN YİYEN DALGICIN YAŞAMA AZMİ

Geçtiğimiz yaz Kaş’ta çekilen Denizin Gizemi, vurgun yedikten sonra tekerlekli sandalyeye mahkum olan ancak buna rağmen dalış eğitmenliği yaparak hayata tutunmaya çalışan bir dalgıcın hikayesini anlatıyor.

‘BİRİNCİLİK BEKLEMİYORDUM’

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü Prof. Dr. Ali Fuat Başgil Salonu’ndaki ödül töreninde birincilik ödülünü alan Melisa Yılmaz, Kaş’ta ailesi ve eğitmeni Özkan Yılmaz’la birlikte sorularımızı yanıtladı. Filmini bitirdikten sonra ortaya güzel bir iş çıktığını düşündüğünü ve bu nedenle bir kaç yarışmaya gönderdiğini anlatan Melisa Yılmaz, “bu yarışmada bunlardan biriydi. Ancak uzun süre bir ses çıkmayınca biz de unutmuştuk neredeyse. Filmimin ilk ona girdiğini öğrenince çok sevindik ama birinciliği hiç beklemiyordum açıkçası. Onuncu bile olsam buy süreç benim için çok heyecan vericiydi. Çünkü dereceye giren filmlerin hepsini de izledim. Hepsi de çok güzeldi” dedi.

‘SİNEMADAN KOPMAK İSTEMİYORUM’

Kaş’ta lise eğitimini sürdüren Yılmaz, sinema eğitimi almayı düşünmediğini ancak sinemadan hiç kopmak istemediğini belirterek, “bu yolla ortaya bir ürün koymak ve insanların bunu beğenemesi gerçekten çok güzel bir duygu. Yılda bir kez de olsa arkadaşlarımla bir araya gelip film çekmeyi düşünüyorum” diye konuştu.

ÇOĞUNLUK’UN YÖNETMENİ KAŞLI GENÇLERİ SİNEMACI YAPTI

Altın Portakal başta olmak üzere pek çok uluslararası ödül alan Çoğunluk filminin yapımcısı Özkan Yılmaz’ın Kaşlı gençler için geliştirdiği Elma Çayı Sinemacıları Projesi kapsamında eğitim gören gençlerden biriydi. Yapımcı Özkan Yılmaz’ın, geçtiğimiz yıl Kaş’a yerleşmesinin ardından başlayan proje kapsamında eğitim gören genç sinemacılar üç ayrı kısa film çekmiş, filmler çeşitli festival ve yarışmalarda izleyiciyle buluşmuştu.

‘KÜÇÜK YERLERDE DE BAŞARILABİLİR’

Baba Orhan Yılmaz ise kızının başarısında gençlere gönüllü olarak sinema eğitimi veren Yapımcı Özkan Yılmaz’ın büyük payı olduğunu belirterek,”biz sadece her anne babanın yapacağını yaptık. Kızımın başarısı için inanılmaz sevinçli ve gururluyum. Ancak bundan daha da önemlisi küçük yerlerden başarı çıkmaz anlayışının kırılması oldu bizim için. Küçük yerlerde de eğer çaba harcanırsa başarılabileceğini görmek diğer gençlere de örnek olabilir” dedi.

ELMA ÇAYI İÇİP FİLM ÇEKTİLER

Sinema yoluyla Kaş’taki gençlerin ufkunu açmayı hedefleyek proje geliştirerek işe koyulan Yapımcı Özkan Yılmaz ise, beş aylık teorik ve teknik eğitim alan ve sinamacı olmaya soyunan gençlerden önce birer senaryo yazmalarını istediklerini anlatıyor. Çalışmalar sırasında sürekli elma çayı içilmesinden dolayı ‘Elma Çayı Sinemacıları’ adını veren ekipten gelen senaryolardan üçünü sınıfça belirledikten sonra hep birlikte işe koyulan Kaşlı gençlere profesyonel oyuncular da gönüllü olarak destek vermiş. Özkan Yılmaz, Şevval Sam, Sarp Maden, Nilay Yılmaz, Tülin Özen ve Okan Avcı gibi isimlerin yanısıra İstanbul’dan sağlanan teknik desteklerle ortaya üç film çıktığını söylüyor.

ÖDÜLÜN KAŞ’A GELMESİ ÖNEMLİ

Çekilen üç filmden birinin Melisa’nın filmi olduğunu söyleyen Yılmaz, “gençlere filmlerini bitirdikten sonra festivallere göndermeleri gerektiğini, bu yolla izleyici bulduğunda projenin ancak o zaman tamamlanacağını söylemiştim. Geçtiğmiz hafta Melisa’nın filminin ilk ona kaldığını öğrendik. Hepimiz çok sevindik. Ancak bence asıl önemli olan, ülke genelinde onlarca özel okul ve kolejden çok geniş olanaklarla yarışmaya katılan filmlerin arasında Kaş gibi bir ilçeden katılan filmin birinci olmasıdır” diye konuştu.

KAŞ’TAKİ GENÇLER DE ‘ÇOĞUNLUK’TAYDI!

Çoğunluk filminde Orçun karakteri üzerinden işlenen gençlerin yaşamdan kopukluğu ile Kaşlı genç sinemacıların kendilerini geliştirme sürecine ilişkin sorularımızı da yanıtlayan Yılmaz, “Çoğunluğuk’taki gence mi, onu yetiştiren aileye mi yoksa düzene mi kızmalı? Bu bir çok yönden soru işareti doğuruyor. Aslında görünce kızdığımız bu çocukların altında neler olduğunu kurcalayan bir filmdi Çoğunluk. Buradaki gençlerin de bir çoğu Çoğunluk’taki Orçun gibiydi. Ben yıllardır Kaş’a gelip gidiyordum, şimdi ise Kaş’ta yaşıyorum. Kaş’taki gençlerin sadece turizm gençliği olduğunu gözlemliyordum. Bütün kış sıkılıp içen, bütün yaz turistlerle ilişkiye girmeye çalışan bir kitle olduğunu gözlemledim. Bunların arasından birilerinin ilgilerini başka yönlere çekebilmenin bir yolu olmalı diye düşünüyordum. Benim en iyi bildiğim şey sinemaydı ve ben de bu yolla bir şeyler yapmaya çalıştım. Başka yolları da olabilirdi tabii. Sanat, gençler için kesinlikle çok önemli. Vizyonları genişliyor, özgüvenleri artıyor. Geçtiğimiz yıl bizim atölyemize katılan gençlerden biri daha önce hiç aklında yokken Niğde Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümünü kazandı. Şimdi orada okuyor. Yaşadığımız yere karşı bir sorumluluk yaptığımız şey. Bu sorumluluğu da ancak gençler aracılığıyla yerine getirebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

1539360cookie-checkKaş’ta liseli yönetmen Türkiye birincisi oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.