Kavala ve Atalay da arasında 5 kişinin cezası onandı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında, Osman Kavala, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku’ya verilen cezaları onadı.
TMMOB MMO önündeki Gezi davası eylemine katılanlar

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 8 sanıklı Gezi Parkı davasında, Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ile Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku’ya verilen 18’er yıl hapis cezalarını onadı. Mücella Yapıcı, Yiğit Ali Ekmekçi ve Hakan Altınay’ın mahkumiyet kararlarını bozdu. Tutuklu bulunan Yapıcı ve Altınay için adli kontrolle tahliye kararı verildi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 25 Nisan 2022’de verdiği karara ilişkin temyiz incelemesini tamamladı. Yüksek mahkeme, Kavala hakkında “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” iddiasıyla verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararını onadı.

Mahkeme, TİP milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater hakkındaki 18 yıl hapis cezası şeklindeki mahkumiyet hükümlerinin de onanmasını kararlaştırdı. Onama kararında Atalay ve Kahraman’ın Gezi direnişinin başlaması ve tüm ülkeye yayılmasını sağladıkları öne sürüldü.

Milyonlarca yurttaşın katıldığı Gezi Parkı eylemleri sürecinde Taksim Dayanışması tarafında yapılan paylaşımlar ve eylem çağrılarının “eylemcileri tahrik ederek şiddet olaylarının tırmanmasına neden olduğu” iddia edildi. Atalay ve Kahraman’ın, Taksim Dayanışması’nı yönlendirdikleri öne sürülen gerekçede şu ifadelere yer verildi:

“Gezi Parkı eylemlerinin gerçekleştirilmesindeki organizasyonda baş aktör olan ve bu eylemleri finanse eden diğer sanık Mehmet Osman Kavala ile de irtibatlı olarak birlikte hareket ettikleri anlaşılmakla, bu şekilde vuku bulan eylemleri, TCK’nın 312/1. ve 37/1. maddeleri kapsamında hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçunu oluşturduğu halde, delillerin takdir ve değerlendirilmesinde düşülen yanılgı sonucu hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmeye yardım suçundan mahkumiyetlerine karar verilmesi, aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.”

BOZMA KARARLARI
Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi ve Ayşe Mücella Yapıcı hakkında verilen 18’er yıl hapis cezaları ise Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından bozuldu.

Dairenin kararında, bu kişilerin eylemlerinin, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” kapsamında olmadığı belirtildi. Kararda, Altınay, Ekmekçi, ve Yapıcı’nın eylemlerinin, “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Daire, mahkumiyet hükümlerini bozduğu Yapıcı ile Altınay’ın adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliyesini kararlaştırdı.

Kararın ardından Mücella Yapıcı, tutuklu bulunduğu Bakırköy Kadın Cezaevi’nden tahliye edildi. Halk TV canlı yayınında konuşan Yapıcı, “Hiçbirimizin suçu yoktu. Bu nasıl bir adalet hâlâ anlayabilmiş değilim. Ben burada canlarımı bıraktım çıkıyorum” ifadelerini kullandı.

“TABUTA SON ÇİVİ”
Gezi davası avukatlarından Deniz Özen karara dair gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Yargıtay 3. Ceza Dairesinin onama kararı ile Türkiye’de hukuk güvencesinin tabutuna son çiviyi çaktığını ifade eden Özen, “Gezi gibi Türkiye’nin gördüğü en demokratik, en meşru, en barışçıl halk hareketi için ceza vermek her bir anayasal hak kullanımını ‘hükümeti devirmeye teşebbüs’ olarak nitelendirebilmek demektir. Komplo teorilerinin, bir kısım siyasetçilerin ‘talimatlarının’ mahkeme kararına dönüştüğüne tanık oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Onama kararına siyasi parti temsilcilerinden, hukukçulardan ve birçok kişiden tepki yağdı, “Hukuki değil siyasidir, mücadelemiz sürecek” denildi.

MERİÇ DEMİR KAHRAMAN: HAKLI ÇIĞLIĞIMIZI KİMSE SUSTURAMAYACAK
Gezi davasında 18 yıl hapis cezası onanan Tayfun Kahraman’ın eşi Meriç Demir Kahraman, Gezi’de milyonlarca yurttaşın nefes alamadığı için sokağa çıktığını hatırlattı. Bugün de nefes alınamadığını belirten Meriç Kahraman paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Herkes oradaydı! Hepimiz Gezi’deydik! Buramıza kadar gelmişti, nefes alamıyorduk, çığlık atmak istiyorduk, birbirinden farklı ama aynı derdi paylaşan milyonlardık! Bizim çocuklar dövüldü, bizim çocuklar yuhalatıldı, bizim çocuklar öldü!

Anlamadılar, dinlemediler, kulak ardı ettiler. Komplo teorileriyle eşim de dahil bir grup insanı tutsak aldılar. Şeytanlaştırmaya çalıştılar, her gün üstümüze geldiler, bu insanların bir ailesi var mı demediler, çocukları olduğunu düşünmediler!

Bugün de eşim, meslektaşım Tayfun Kahraman’ın 18 yıl hapis cezasını onadılar. Milyonluk Gezi’nin faturasını 5 kişiye kestiler. Yine nefes alamıyoruz, yine çığlık atmak istiyoruz! Ve ben Vera’ya ne diyeceğimi bilmiyorum!

Arayan, soran herkese teşekkürler. Bu dava bitmedi. Adalet arayışımız bitmedi. Hepinize daha çok ihtiyacımız var bundan sonra, haklı çığlığımızı kimse susturamayacak! #GeziOnurumuzdur ! #GeziYargılanamaz !”

AVUKAT ATALAY SORDU: ANAYASANIN 83/3. MADDESİNİ NE ZAMAN KALDIRSINIZ?
Dava kapsamında cezası onanan isimlerden biri Avukat Can Atalay. 14 Mayıs seçimlerinden TİP’ten Hatay Milletvekili olan Can Atalay için Yargıtay’a yapılan başvuru reddedilmişti. Tartışmalar sürerken Anayasa Mahkemesi Atalay’ın bireysel başvurusunu 5 Ekim’de görüşme kararı almıştı. Kararın açıklanmasından sonra gelen onama kararını değerlendiren Avukat Akın Atalay, milletvekili seçildikten sonra tahliye olan Enis Berberoğlu kararını hatırlattı.

Atalay, “Kararın haksızlığı, hukuksuzluğu, adaletsizliği bir yana, hadi diyelim ki, ‘biz suçlu bulduk ve kararı onadık’ dediniz… Peki ama, daha önce Enis Berberoğlu hapis cezası kararını onarken, Anayasanın 83/3. maddesini belirterek, ‘hükmün infazı milletvekilliği görevi sona erince yerine getirilebilir’ diyerek tahliye etmiştiniz. Şimdi Anayasanın 83/3. maddesini de mi fiilen kaldırdınız yani… Böyle bir yetkinizde mi var?

Anayasanın farklı bir yoruma olanak vermeyen apaçık ve net emrine rağmen Can Atalay için neden tahliye kararı vermediniz?

Yargıtay gibi bir kurumun, Anayasa Mahkemesinin dosyayı gelecek hafta görüşeceğini ve tutukluluğun hukukiliği konusunda bir karar vereceğini duyurmasından saatler sonra, verilecek olası bir ihlal kararını boşa düşürmek için talebe rağmen duruşma da yapmadan hemen kararı onaması, Yargıtay tarihine kara bir leke ve büyük bir skandal olarak geçmiştir. Yargıtay, Anayasa Mahkemesinin incelemesinden hemen önce güya hükmü onayarak tutukluluk durumunu sona erdirmiş, Anayasa Mahkemesinin tahliyeyi gerektirecek olası bir ihlal kararını engellemeye çalışmıştır. Gelecek hafta Anayasa Mahkemesi, ‘tutukluluk hukuka aykırıdır’ derse, onlar artık tutuklu değil hükümlü’ deyip, güya AYM kararını boşa düşüreceklerdi. Oysa, boşa düşürdükleri şey adalet, hukuk, vicdan duygusudur, hem de böylesi bir ayıp yöntemle…” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?
Gezi direnişine yönelik ilk dava 2015’te beraatle sonuçlandı. 2019’da ikinci bir dava daha başlatıldı. Bir yıl sonra sonuçlanan bu davada “cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “mala zarar verme”, “kasten yaralama” ve “ağırlaştırılmış yaralama” suçlarından yargılanan sanıklar, suçlamalara ilişkin somut ve kesin delil bulunmadığı gerekçesiyle bir kez daha beraat etti. Savcılığın itirazı üzerine davanın yeniden görülmesine karar verildi. Osman Kavala cezaevinden çıkamadan yeniden tutuklandı bir süre sonra da beraat kararı istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. Kavala’nın ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan yargılandığı dava da Gezi davası ile birleştirildi.

4 Mart 2022’de esas hakkında mütalaasını açıklayan savcılık Osman Kavala ve Mücella Yapıcı’nın, “cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile hapis cezasına çarptırılması talep etti. Diğer sanıkların ise 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 25 Nisan 2022’de verdiği karar 28 Aralık 2022’de istinaf tarafından onanmıştı.

2720900cookie-checkKavala ve Atalay da arasında 5 kişinin cezası onandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.