PORTEKİZ… Scooter Savaşları

AYŞENUR TANRIVERDİ / AÇIK GAZETE LİZBON – Elektrikli scooterlar hayatımıza girdiğinden beri çeşitli problemleri beraberinde getirdiler. “Sistemsizlik” ve “güvenli dolaşım” başlıklarına dikkat çeken sorulara yol açan hatalı scooter kullanımı, operasyonunun henüz emekleme aşamasında olduğunu ve ciddi düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu açıkça gösteriyor. Kötü park edilen, yayaların yürüyüşünü zorlaştıran, kaldırımları daraltan kullanım şekilleri ve tehlike bir biçimde araç trafiğine karışan scooterlar hakkında İstanbul’daki yaşananlara benzer isyanlar Lizbon’da da sürüyor.

Lizbon’da 2018’in sonlarından itibaren kullanıma açılan elektrikli scooterlar kaldırımlara devrilmiş halleriyle ve yol ortasında meydana gelen çarpışma haberleriyle gündelik yaşamın ortak bir isyan konusu haline geldi.

İspanya başkenti Madrid’de scooter kullanımı şehir içinde on binden altı bine düşürülürken bu sayı Lizbon’da üç katı; on sekiz bin olarak kaydedildi. Günde yaklaşık on üç bin kişi elektrikli scooter ile yolculuk yapıyor. Lizbon belediye başkanı Carlos Moedas bu tür bir yoğunluğa karşı ciddi bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti ve bu düzenlemelerin bir yıldan kısa süre içinde yürürlüğe gireceğini taahhüt etti.

Kötü park edilen scooterların belediyeye kazandırdığı para şimdiden on yedi bin euro dolaylarına ulaştı. Bugüne kadar kötü park edildiği için alıkoyulan scooter sayısı 2200’yi buldu. Özellikle yolların nispeten daha dar olduğu Bairro Alto, Estrela, Terreiro do Paço gibi tarihi bölgelerde park edilmeyi önleyen bir sözleşme imzalanması hakkında baskı yapıldığı dile getirildi.

Bir yıldan kısa süre içerisinde düzenlemeler uygulamaya geçer mi bilinmez ancak her gün kaldırımlarda öylece devrilmiş yerde yatan scooterlara söylenen insanlarla karşılaşmak artık sıradan bir durum oldu çıktı. Söylenmeye ve şikâyet etmeye oldukça yatkın olan Portekizliler için bu durumla ilgili ciddi bir psikolojik savaş söz konusu…

Teknolojinin günlük yaşamla imtihanı ve bazı çözümler

Lizbon’un en geniş ve yoğun caddelerinden biri olan Avenida Liberdade’de kullanılmak üzere iki bin ve diğer bölgelere yayılan yaklaşık beş bin adet scooter sınırı koyulursa bu sorunla baş edilebileceği belirtildi.

Şehir için mikro hareketliliği sağlayan girişimlerin şehirdeki sürdürülebilir hareketliliğe katkı sağlayacağı bir gerçek. Ancak art arda çok fazla sayıda farklı şirketin şehre girişine izi veren Lizbon belediye meclis yetkilileri eleştiriliyor. Scooterların giremeyecekleri kırmızı bölgeler ve park edilemeyecek yerler tanımlanması için Voi gibi bazı şirketler düzenlemeler iyi bir hale gelene kadar şehirden çekilmeye karar verdi.

Teknolojik yeniliklerin gündelik yaşamımıza girdiği ilk zamanlarda insanoğlu olarak her zaman benzer bir bocalama yaşıyoruz. Yapıyı anlayabilmek ve iyileştirmeler yapabilmek için bir dizi kötü deneyime maruz kalmak kaçınılmaz. Scooterların şehir içinde ulaşım konusunda ciddi anlamda bir kolaylık sağladığını ve tamamen yasaklanmasına gerek kalmadan ihtiyaç duyulan iyileştirmelerin yapılabileceğini düşünüyorum.

Kaynak: publico.pt

2720920cookie-checkPORTEKİZ… Scooter Savaşları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.