Kazdağı’ndaki madenci şirketlerden muhtarlara rüşvet: Sıra gecesiyle madene ikna

Özer AKDEMİR / EVRENSEL – Kazdağı’ndaki madenci şirketler, köylüleri maden yapılmasına ikna etmek için köy muhtarlarını 5 yıldızlı otellerde tatile, sıra gecelerine götürüyor.

Kaz Dağları’nda maden işletmek için çalışmalarını sürdüren başta Cengiz Holding olmak üzere maden firmaları, köy muhtarları ve Ziraat Odası gibi kurum temsilcilerini çeşitli yollarla ikna etmeye çalışıyor. Şirket patronlarının temsilcileri ikna etmek için yaptıkları arasında Antalya’da otellerde tatiller, Mardin’de sıra geceleri, her gece alkollü eğlenceler yer alırken, yapılan “Kaz gelecek yerden tavuk esirgemiyorlar” diye düşündürdü.

‘YEVMİYECİ HOCA’LAR KOVULMUŞTU
Birçok maden firması uzun zamandır Kaz Dağı’nda madencilik faaliyeti yürütmeye dönük kamuoyu yaratma çabalarını sürdürüyor. Geçmişte köylere üniversite hocalarını gönderip “madenciliğe ses çıkarmayın şirket size damızlık hayvan, tohum, traktör versin” gibi köylüleri ikna çalışmaları geçmişte ciddi tepkilere neden olmuş, köylüler “yevmiyeci hoca” dedikleri bu kişileri dinlemeyi reddetmişti. Bugün, Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madeninin olduğu bölgede bulunan Muratlar köyüne 2013 Nisan ayında gelen böylesi bir ekip köyüler tarafından kovulmuşlardı.

KOVULDUKLARI KÖYDE MUHTARLARI İKNA ETTİLER
Birçok maden firması uzun zamandır Kaz Dağlarında madencilik faaliyeti yürütmeye dönük kamuoyu yaratma çabalarını sürdürüyor. Köylere gönderilen üniversite hocalarının “Madenciliğe ses çıkarmayın. Şirket size damızlık hayvan, tohum, traktör versin” gibi ikna çalışmaları geçmişte ciddi tepkilere neden olmuştu. Köylüler “yevmiyeci hoca” dedikleri bu kişileri dinlemeyi reddetmişti. Bugün, Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madeninin olduğu bölgede bulunan Muratlar köyüne, 2013 nisan ayında gelen böylesi bir ekip köyüler tarafından kovulmuşlardı.

Geçtiğimiz haftalarda yörede yaptığımız Çepeçevre Yaşam çekimleri sırasında köylüler ve madene karşı direnen çevre örgütleri bu yönde ciddi iddialar ortaya attılar. İddialardan da öte Lapseki Şahinli köyünde yapmak istediğimiz çekimler bizzat köy muhtarı Ahmet Emin Efeoğlu tarafından engellendi. TÜMAD Altın şirketi tarafından köyün çevresindeki ormanlar delik deşik edilmişken, köy muhtarı köyünde bunları konuşulmasından ciddi rahatsızlık duymuş, çekimlerimize engel olmuştu.

Yörede ekoloji mücadelesi içinden görüştüğümüz kişiler şirketin yaptığı ÇED toplantısı sırasında Şahinli Köyü muhtarı ve çevresindeki köylülerin kendilerinin toplantıya katılamaması için toplantının yapıldığı kahvenin önüne barikat kurduklarını anlattılar.

ŞİRKET YETKİLİLERİ VE MUHTARLAR TATİLDE
Bu arada Bayramiç Çan arasında Halilağa bölgesinde bakır /altın madenciliği işletmek için çalışmalarını sürdüren Cengiz Holding’in maden sahası civarındaki toplam 12 köyün muhtarını Antalya Kemer’e lüks bir otele tatile götürdüğü ileri öğrenildi. Yerel kaynaklardan aldığımız bilgiler adı geçen muhtarların bu tatil sırasında çekilmiş fotoğrafları sosyal medya hesaplarında paylaşmaları iddiaları doğruluyor. Bu muhtarlardan bazılarının da 2022 yılında yine Cengiz Holding’e ait Samsun Eti Bakır İzabe Tesisleri ziyareti ettiği, bu gezide de lüks bir otelde kaldıklarına dair fotoğraflar yine geziye katılan muhtarların sosyal medya hesaplarında mevcut. Antalya lüks bir otele, Samsun Eti Bakır işletmesine ve ‘inceleme gezisi’ adı altında Mardin’e yapılan gezilere giden köy muhtarlarından adlarını öğrendiklerimiz şunlar: Köylü Köyü Muhtarı Cevdet Özenç, Köseler Köyü Muharrem Güven, Yanıklar Köyü Muhtarı ve Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Can, Yeniceköy Köyü muhtarı Engin Atıcı, Muratlar köyü muhtarı Muharrem Savaş, Alakeçi Köyü muhtarı Nahit Curaoğlu, Yassıbağ Köyü Muhtarı Mustafa Demir, Evciler muhtarı Gökhan Öner, Hacıdervişler köyü muhtarı Sefer Özcan, Külcüler Köyü Muhtarı Eğrullah Güçlü, Aşağı Şevik Köyü muhtarı Ergün Eren, Yukarı Şevik köyü muhtarı Yücel Güner, Dağobası köyü Muhtarı Hasan Ünal, Kurşunlu köyü Muhtarı Taner Akman, Söğütgediği köyü muhtarı Recep Kuzey, Akpınar Köyü muhtarı Rahmi Karaburun, Bekirler köyü muhtarı Mehmet Kolsal. Şirketin bu gezilere yöredeki köylerden 40 kadar muhtarı götürdüğü ileri sürülüyor.

Gezilerin bazılarında Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen’in de olduğu öğrenildi.

MADENCİDEN MUHTARLARA EĞLENCE
Köylü köyü muhtarı Cevdet Özenç’in sosyal medya hesabında paylaştığı fotolarda muhtarlar otelde keyifli anlar yaşarken görünüyor. İddialara göre masada Muratlar, Yanıklar, Halilağa muhtarları da var. Cengiz Holding köy muhtarlarını ve Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen’i Mardin Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesislerini ziyaret adı altında Mardin’e de götürmüş. Bu kişilerin Mardin’den ve Şanlı Urfa’dan paylaştıkları fotolarda sıra gecelerinde eğlendikleri görülüyor. Mardin’deki fotoğraflarda etiketli olan kişiler arasında Cengiz Holding’in Etilideki ofisinde halkla ilişkiler müdürlüğü yapan Mehmet Naci Tülek de var. Tülek aynı zamanda Çanakkale Madenciler Derneği (ÇAMAD) Yönetim kurulu başkanı.

“HER GECE VUR PATLASIN ÇAL OYNASIN”
Madenci firmaların köy muhtarlarına sofralar kurduğu haberlerini doğrulayan Bayramiç’in etkili kurumlarında uzun yıllar başkanlık yapmış bir isim maden firmasının muhtarları ve bazı kurum temsilcilerini sık sık böyle eğlenceli yemeklere götürdüklerini söyledi. Eski başkan, muhtarların bu yemeklerde sosyal medyalarından canlı yayın bile yaptıklarını aktararak; “Madenciler muhtarları hiç boş bırakmıyorlar. Her gece böyle vur patlasın çal oynasın yemekler düzenleniyor. Muhtarlarla birlikte Borsa Yönetim Kurulu başkanı Abdullah Deniz ve Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen de var bunların içinde” dedi.

CENGİZ HOLDİNG SON OLARAK BAYRAMİÇ ZİRAAT ODASINA DRONE HEDİYE ETTİ
Öte yandan geçtiğimiz günlerde Truva Bakır İşletmeleri A.Ş. yönetim kurulu başkanı Kazım Cengiz’in Bayramiç Ziraat Odası’na ilaçlama dronu bağışlaması da haberlere konu oldu. “Truva Bakır’dan Bayramiç’li çiftçileri drone desteği” başlıklarla duyurulan habere yörede yaşayan yurttaşlar ve ekoloji mücadelesinden kişiler tepki göstermişti. Ziraat Odasına madenci şirket tarafından drone hediye edilmesine dair Bayramiç’te bir basın açıklaması yapan Bayramiç Köylüleri, Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları Kardeşliği, Kazdağları Ekoloji Platformu üyesi yurttaşlar Bayramiç’e bağlı Hacıbekirler ve Muratlar köyleri ile Çan’a bağlı Halilağa köyü sınırları içerisinde faaliyete geçmesi planlanan ve daha çok sayıda köyü etkileyecek olan Halilağa Bakır Madeni Projesi’nin dava sürecinin devam ettiğini belirterek, “Cengiz Holding’a ait olan Truva Bakır A.Ş.’nin kamuoyu yaratmak için daha önce yörede köylülere erzak kuponu dağıttığı, yemek organizasyonları yaptığı, köy muhtarlarını yanına almak için çeşitli geziler düzenlediği, kamunun yapması gereken altyapı işlerini yaptığı bilinmektedir. Şirket bu tür faaliyetleri ile bölgenin idam fermanı olan Halilağa Bakır Madeni Projesi için tepkileri sönümlendirmeyi, taraftar oluşturmayı amaçlamaktadır. Bayramiç Ziraat Odası’na yapılan bu bağış da bu faaliyetlerden birisidir” ifadelerine yer verilmişti. Yurttaşlar Bayramiç Ziraat Odası’nın Çanakkale’nin tarımsal ve süt üretiminde potansiyelini görmezden gelip, bu potansiyele zarar verecek olan bir maden şirketi ile bu denli yakın ilişkilere girmesinin etik olmadığını belirterek, dronun şirkete iade edilmesini istemişlerdi.

2738190cookie-checkKazdağı’ndaki madenci şirketlerden muhtarlara rüşvet: Sıra gecesiyle madene ikna

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.