‘Kendimizde bir hata göremiyoruz’

Arınç-Rehn görüşmesinde, Türkiye’nin gerçekleştirdiği reformlar, AB sürecine Türk kamuoyu desteğinin azalması ve TCK’nın 301. maddesi gündeme geldi.


Arınç, özellikle son İlerleme Raporu’nun çok tartışıldığını ve tepki gördüğünü belirterek, “Raporda, AB kriterlerinin dışında bir çok siyasi talep de var” dedi. Anketlerde AB’ye olan desteğin azaldığını gördüklerini belirten Arınç, özetle şöyle devam etti:


“Biz parlamento olarak kendimize bakıyoruz, ‘nerede hata yaptık?’ diye. Hükümet, kendisine bakıyor, aynı soruyu soruyor. Ama biz kendimizde bir hata göremiyoruz. Sonunda bu desteğin düşmesinin nedeninin, AB’nin Türkiye’nin üyeliğine uyguladığı çifte standart olduğunu görüyoruz. Avrupa Parlamentosundan her gün farklı bir ses duyuyoruz. Siyasi taleplerin gerçek kritermiş gibi önümüze konduğunu görüyoruz. Yani Avrupa bize, ‘ölümü gösterip, hastalığa razı olun’ diyor.”


“SAKİN VE SAĞDUYULU…”


Son İlerleme Raporu’ndaki bazı düşüncelerin Avrupa Parlamentosundaki özgür tartışma ortamı ve biraz da Türkiye hakkındaki olumsuz havadan kaynaklandığını anlatan Rehn, “Üyelik süreciyle ilgili Türkiye’de insanların sinirlerine hakim olması gerekir. Sorunları konuşarak halletmek gerekir. Herkesin sakin ve sağduyulu hareket etmesi ve diyalog içinde olması gerekir. Aksi takdirde problemleri çözemeyiz ve ilerleyemeyiz” dedi.


Parlamento ve hükümetin kendilerine yardımcı olmasının önemine dikkat çeken Rehn, “Elimize ne kadar çok malzeme verirseniz, biz o kadar güzel rapor yazarız” dedi. Rehn, ”Eğer TCK’nın 301. maddesi değişirse, raporumuzda çok kuvvetli bir mesaj olacaktır. Bu konuda, AB ile aynı düşündüğünüzü göstermiş olacaksınız” diye konuştu.
 

1034190cookie-check‘Kendimizde bir hata göremiyoruz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.