KIBRIS’TAN… Hrisostomos, Kare Papaz peşinde

1960’lı yılların başında oluşmaya başlayan Bağlantısızlar Hareketinin başını Fidel Castro ve Tito çekerken, Kıbrıs’ın kara papazı Makarios da, giydiği siyah cübbeye güvenerek başa oynamıştı. Tabi Kıbrıs’ta Türklere karşı uyguladığı soykırımdan dolayı da pek bir başarı elde edememişti.


Şimdi de günümüzün kara papazı Hrisostomos bir başka uluslar arası   göreve soyundu.
 
1964 yılında neredeyse bin yıllık karşılıklı aforozlaşmayı kaldırdıktan sonra araları düzelen Katolik Dünyası ile Ortodoks Dünyasının dayanışmasına katkı koymak için daha evvelki yazılarım da öngördüğüm gibi Vatikan’a gitti.


Aslında bu gidişin altında, KKTC topraklarındaki Kiliseleri ele geçirmek için oyun ve işbirliği yatıyor.
Hrisostomos’un amacı, Katolik dünyasından KKTC’deki kiliselerin tamiratı için hem parasal hem de siyasi destek almak. Papa ile ortak yapılacak basın açıklamasında illaki KKTC’deki kiliselerin tamiratı ve Hıristiyanlara geri verilmesi yer alacak.


Öbür gün, yani Cumartesi günü, yanında götürdüğü Sen Sinod Meclisi üyeleri ile birlikte Vatikan’da Papa 16. Benedict ile de görüşecek olan Hrisostomos, bu kez bir taşla iki kuş vurmak peşinde. KKTC’deki kiliselere destek istemenin yanında, asırlardır araları bozuk olan Katolik Kilisesi ile Rus Ortodoks Kilisesinin aralarını da düzeltmeyi amaçlıyor. Kendine göre II.ci Hrisostomos’un misyonu bu sefer çok önemli ve boyundan da çok büyük. Papa 16. Benedict ile Moskova Rus Ortodoks Patriği II. Aleksi’nin buluşabilmesi için arabuluculuk yapmayı kafasına koymuş.
Bu işi başarırsa, KKTC’deki kiliselerin ele geçirilmesi konusunda Papa’dan alacağı yardım çantada keklik olacak.


Kurduğu hayallere göre veya diğer bir tanımla tezgâhladığı oyuna göre, KKTC’deki kiliseler konusunda somut adım atabilmesi için arkasına güçlü bir destek alması gerekli. Bu destek de Papa olursa, Avrupa Parlamentosundan, AB komisyonlarından ve de AB Konseyinden istediği gibi kendi lehine kararlar çıkarttırıp, Türkiye’ye yaptırımlar uygulatması çok kolay olacak.
Bir taraftan Türkiye’den siyasi tavizler kopartmak için Papadopulos elden geleni yaparken, diğer taraftan II.ci Hrisostomos da Türkiye’den kiliseler ve Metropolitlikleri hayata geçirmek konusunda dini tavizler kopartmak için, başka kaynaklardan baskılar uygulatmak peşinde.
      
Hrisostomos’un lobicilik ve destek arayışları programında Vatikan’dan sonra  Moskova’ya gitmek ve Rus Ortodoks Patriği II.ci Aleksi ile görüşmek var. Papa ile Aleksi’nin arasını yapabilirse, ki zaten araları bozuk değil, sadece yılların verdiği dargınlığı kırıntıları var, o vakit geriye Kuzey Amerika Ortodoksları Başpiskoposu Dimitris kalıyor.
II.ci Aleksi’nin arkasından ver elini New York. Son durak ve destek arayışı Kuzey Amerika Başpiskoposu Dimitris ile tamamlanacak ve böylece II.ci Hrisostomos’un elinde tuttuğu kartlar, kare Papaz olacak. Atina Başpiskoposu Hristodulos, Moskova Patriği II.ci Aleksi, Fener Patriği Bartholomeos ve Katolik lider Papa 16.cı Benedikt.
     

655610cookie-checkKIBRIS’TAN… Hrisostomos, Kare Papaz peşinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.