Kiliseden BBC’ye ‘Papa’ protestosu

Programda, rahiplerin çocuklara yönelik cinsel istismarının Katolik Kilisesi tarafından sistematik olarak örtbas edildiği ve Papa 16’ıncı Benediktus’un buna yardım ettiği öne sürülüyor.


Panorama, Papa olmadan önceki adıyla Kardinal Ratzinger’in imzası altında 20 yıl boyunca yürürlükte olan bir belgenin çocuklara cinsel taciz suçlamalarıyla gizlice nasıl başedileceği hakkında rahiplere yön gösterdiğini iddia ediyor.


Programda Vatikan’ın cinsel tacizle suçlanan rahiplere kol kanat germekte olduğu da öne sürüldü.


Panorama için muhabirlik görevini İrlanda’da 14 yaşındayken bir rahip tarafından cinsel tacize uğramış bir kişi üstlendi.


Programda ‘Crimen Sollicitationis’ adındaki gizli Vatikan belgesi üzerinde duruldu.


1962 yılında kaleme alındığı söylşenen belgede günah çıkartan kişilere uygunsuz tekliflerde bulunan rahiplerle nasıl mücadele edileceği hakkında bilgiler veriliyor.


Ancak Panorama’ya göre aynı belge rahiplerin çocuklara cinsel taciz suçundan yargı önüne çıkarılmasını engellemek için de kullanılıyordu.


Kilise yasaları konusunda uzman olan ve çocuklara cinsel taciz konusunda kilisenin tutumunu eleştirmesi nedeniyle Vatikan tarafından dışlanan rahip Tom Doyle, belgenin cinsel taciz ve istismar olaylarının saklı tutulmasını sağlamak için hazırlandığını söylüyor.


Rahip Doyle, belge için “Rahiplerin çocuklara cinsel tacizini örtbas etmek için hazırlandığı apaçık belli, yazılı bir politika. Bu suçları kilise görevlilerinin dikkatine getirmeye çalışan kişilerin cezalandırılmasını öngörüyor” dedi.


Panorama’da, Papa 16’ıncı Benediktus’un bu belgeye itaat edildiğini denetleyen kişi olduğu ve 2001 yılında belgeyi kendisinin güncellediği öne sürüldü.


Ancak Katolik Kilisesi’nin önde gelen isimleri cinsel tacizde bulunan rahiplerin ortaya çıkarılmasını engellemek için herhangi bir belge hazırlanmadığını söylüyor.


Katolik Kilisesi BBC programındaki iddiaları ”önyargılı saldırılar” olarak nitelendirdi.


Panorama yapımcıları ise çocukların korunmasının başlıca kamu menfaatlerinden biri olduğunu ifade ederek programda ileri sürülen iddiaların arkasında duruyor. (BBC)
 

794860cookie-checkKiliseden BBC’ye ‘Papa’ protestosu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.