‘Kim barbar Mr Blair?’

İngiltere basınında İskoçya’da süren G-8 Zirve haberleri ikinci planda verilirken manşetlere Londra’da sivil halka yönelik saldırı yer aldı.


Ciddi gazetelerden The Independent Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, Başbakan Tony Blair’in olayı “barbarca” yorumlamasını ele alarak, İngiliz halkından neyin barbarca olduğunu bir kez daha oturup düşünmesini istedi.



Fisk, “Londra’yı vuran bombalar, barbarcaydı ama 2003’te ABD-İngiliz ittifakının işgal ettiği Irak’ta sivillerin öldürümesi, Iraklı çocukların atılan misket bombalarıyla paramparça olması, ABD ordusunun kontrol noktalarında masum Iraklıların vurulması da barbarca değil mi?” diye sordu.


Yazar sorusuna yine kendisi yanıt vererek “Bu bir çelişkidir! Onlar öldüğü zaman savaş zaiyatı oluyor, biz öldüğümüz zaman barbarca bir terörün kurbanı oluyoruz” yorumunu yaptı.



Fisk, “Irak’ta direnişle çarpışıyorsak, direniş de çarpışmak için neden bizim ülkemize gelmesin?” diyerek Usame Bin Ladin’in video kayıtlarında söylediklerinin şimdi gerçekleşiyor olmasına şaşırmadığını ekledi. Yazara göre; Bin Ladin, “Eğer bizim şehirlerimizi bombalarsanız, biz de sizi bombalırız. İsveç’e neden saldırmadığımızı düşündünüz mü? Şanslı İsveçliler… Çünkü orada ne El Kaide var, ne de Tony Blair” demişti…


İngiltere’deki ciddi basının saldırıya yaklaşımı şöyle özetlenebilir:



THE TIMES: KİMLERDİ
The Times gazetesi “Kimlerdi?” başlığıyla “El Kaide’ye bağlı, harekete geçmeyi bekleyen bir hücre mi, yoksa İngiltere’de doğup büyümüş teröristler mi?” sorusuna yanıt aradı. Gazete, “Polis ve güvenlik yetkilileri Londra’da bir saldırı ihtimalini hep dile getiriyorlardı ama hazırlıksız yakalandılar. Şimdi içimizdeki düşman avı başladı” yorumunu yaptı.


The Times, “14’üncü yüzyılın fanatizmi uğruna geçen yüzyılın basit tekniklerini kullanan teröristler…” başlığıyla “El Kaide’yi muhafazakar ABD’nin abarttığı bir öcü diye küçümseyenler, gerçek teröristlerden bahsedildiğini artık anlamış mıdır?” Times’da yer alan bir başka yazıda da, “Londra’nın dünkü tepkisiyle gurur duymamız gerek. Bütün karmaşaya rağmen sokaklarda panik olmadı. Hiç kimse kendini çaresizliğe bırakmadı, hayat devam ediyor dendi ve herkes evine ya da işine yürüyerek yola koyuldu” yorumunu yaptı.



THE INDEPENDENT: YURTTAŞLIK HAKLARINA DİKKAT
The Independent “Dünkü patlamalar istihbarat eksikliklerini gözler önüne serdi” diyerek güvenlik güçlerini eleştirdi. Gazete, “Terörle mücadeleye harcanan milyonlarca sterline, en son teknoloji izleme teçhizatına ve alarma geçmiş bir ulus iddiasına karşın, teröristler İngiltere’nin savunmasını aşmayı başardı” diye yazdı. Bir başka yazıda The Independent, Terör yasalarını eleştiren ve yurttaş haklarını savunan grupların inandırıcılığının, bu son saldırılardan etkileneceği öngörerek, “Ancak, yurttaş haklarını rafa kaldıracağız anlamına da gelmemeli bu” yorumunu yaptı.


THE DAILY TELEGRAPH: BORSA SALLANMADI
Daily Telegraph ise, borsada panik yaşanmamasından övgüyle sözederek, “Sabah saldırı haberlerinin alınmasıyla piyasalarda yaşanan sarsıntıya karşın, kapanışa doğru herşey rayına oturdu ve bir anlamda teröristlere ‘omuz silken’ borsa kendi işine koyuldu” diye yazdı. Gazete, Londra borsasının günü sadece yüzde 1 dolayında bir kayıpla kapattığını, oysa 11 Eylül saldırılarından sonra yüzde 7’yi aşkın değer kaybetmiş olduğunu ekledi.


THE GUARDIAN: TURİZM ETKİLENEBİLİR
The Guardian, “Turizm sektörü kötü günlere hazırlıklı” başlığıyla “Borsada hisse senedi fiyatı en çok düşen şirketin İngiliz Havayolları olması boşuna değil” yorumunu yaptı. Gazete, İngiliz Seyahat Acentaları Birliği sözcüsünün, “Biz İngilizler terör saldırılarından yılmayız ama diğer birçok ülkenin turisti, başta zengin ABD’liler olmak üzere bu gibi saldırılardan dolayı rezervasyonlarını iptal etmeyi yeğler” yorumunu sayfalarına taşıdı. Sözcü, İngiltere’nin geçmişte IRA saldırılarına karşı turizm sektörünü ayakta tutmayı başardığını da ekledi.

782090cookie-check‘Kim barbar Mr Blair?’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.