Kimyasal Ali’ye de idam cezası

Enfal davasında Kürt katliamının sorumluları idama mahkum edildi…

Davada Saddam Hüseyin’in kuzeni olan ve bazı kesimlerin “Kimyasal Ali” lakabını taktığı Hasan Ali el Mecid ile diğer 5 eski rejim yetkilisi yargılandı.

1988 yılındaki Kürtlere yönelik “Enfal” operasyonuyla ilgili davada, el Mecid ile eski Savunma Bakanı Sultan Haşim el Tay ve eski Irak ordusu operasyonlar başkan yardımcısı Hüseyin Raşid Muhammed ölüm cezasına çarptırıldılar.

Davada, eski askeri istihbarat doğu bölgesi sorumlusu Ferhan Mutlak Salih ile eski askeri istihbarat başkanı Sabir el Duri, ömür boyu hapis cezası aldılar.

Yargıç, savcılığın 14 gün önceki duruşmada serbest bırakılmasını istediği eski Musul Valisi, Kuzey işleri komitesi başkanı Tahir Tevfik El Ani’nin hakkındaki suçların kanıt yetersizliğinden düştüğünü bildirdi.

Yargıç Muhammed Oreybi El Halife, el Mecid’in, orduya ve güvenlik güçlerine büyük çaplı saldırıda kimyasal silahlar kullanılması emrini vermekten, soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçundan asılarak idama mahkum edildiğini belirtti.

Kürtlere karşı kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle “Kimyasal Ali” lakabı takılan el Mecid, daha önceki duruşmalarda Kürt köylerinin yıkılması, köylülerin başka yere taşınması, köylerden ayrılmayı reddedenlerin öldürülmesi emrini verdiği itiraf etmiş, ancak kimyasal silah kullanılması emrini verdiğini reddetmişti.

Eski Savunma Bakanı el Tay da sivillere yönelik büyük çaplı saldırı düzenlenmesi, kimyasal silah kullanılması ve Kürtlerin sürülmesi emrini vermekten suçlu bulunarak, asılarak idam cezasına çarptırıldı.

Eski Irak ordusu operasyonlar başkan yardımcısı Muhammed de Kürtlere karşı askeri planlardan ve diğer suçlardan idama çarptırıldı.

Sanıklar, 1980-88 İran-Irak Savaşının son döneminde, Kürtlerin İran’ın yanında yer alması nedeniyle Enfal operasyonun meşru askeri hedefler olduğunu savunmuştu.

Davanın 7. sanığı olan devrik lider Saddam Hüseyin hakkındaki suçlamalar, Hüseyin’in Aralık ayında, Şiilere yönelik katliamla ilgili Duceyl davasından idam edilmesi nedeniyle düşmüştü.

Uluslararası insan hakları grupları, işgal altında kurulan mahkemede görülen davayla ilgili usul eksiklikleri ve siyasi müdahale bulunduğu eleştirileri getirmişti. (BBC)


 

1153260cookie-checkKimyasal Ali’ye de idam cezası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.