KKTC Başbakanı da limanları yalanladı

Başbakan Küçük, bu konularda Rum tarafının şantajlarına ne Türkiye ne de KKTC’nin boyun eğmeyeceğini ve tutumlarında bir değişiklik olmadığını vurguladı.

NTV’de yayımlanan haber üzerine yazılı bir açıklama yapan Başbakan İrsen Küçük, söz konusu haberde “Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Türkiye’nin AB müzakere sürecinin önünü açacak bir uzlaşmaya varıldığı bildirilmiştir. Söz konusu haberde halen askıya alınmış olan 8 müktesebat başlığı ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tek taraflı olarak veto etme kararı aldığı 6 yeni başlığın koşulsuz olarak müzakereye açılması karşılığında Türkiye’nin aşamalı olarak deniz limanlarını Rum bandıralı gemilere açmayı kabul ettiği, uzlaşmanın Ercan Havaalanı’na Avrupa ülkelerinden sınırlı da olsa charter uçuşlar yapılmasını da kapsadığı ve bu hususta GKRY’nin nihai onayının beklendiğinin” iddia edildiğine işaret ederek şöyle dedi:

“Bilindiği üzere Türk limanlarının Rum gemilerine açılması konusu Türkiye’nin AB üyeliği müzakereleri çerçevesinde bir süredir gündeme gelmekte ve gerek AB gerek Türkiye makamları bu sıkıntıyı aşmak üzere çeşitli formüller üzerinde çalışmaktadırlar. Bu bağlamda, Türkiye ve KKTC’nin, limanların tek taraflı olarak Rum gemilerine açılamayacağı yönündeki ortak pozisyonu ilgili tüm çevrelerce bilinmektedir. Türkiye’nin bu değişmeyen pozisyonu çerçevesinde AB makamlarıyla sürdürmekte olduğu görüşmelerde son günlerde herhangi bir gelişme yaşanmamış olup, NTV’de yayınlanan haber bu çerçevede gerçeği yansıtmamaktadır.

KKTC olarak Anavatan Türkiye’nin AB üyeliği sürecini tıkayan tüm sorunların bir an önce aşılması ve Türkiye’nin AB üyeliğinin en kısa sürede gerçekleşmesini arzulamaktayız. Bununla birlikte, Rum tarafının şantajlarına ne Anavatan Türkiye ne de KKTC’nin boyun eğmeyeceği ve hem Türkiye hem de KKTC’nin çıkarlarının en iyi şekilde korunacağı ilgili tüm taraflarca bilinmelidir.”

TC Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da, Rumlara Türk limanlarının açılması için AB ile uzlaşıldığına ilişkin haberlerin doğru olmadığını açıklamıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de, haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

1518570cookie-checkKKTC Başbakanı da limanları yalanladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.