KKTC’li milletvekilleri reformları anlattı

KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, milletvekilleri için bir davet vererek, toplum liderleri, sivil toplum örgütleri temsilci ve başkanlarıni parlamenterlerle buluşturdu. İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türkler, KTHY’nden mağduriyet, askerlik yasası, yurt dışından oy verme gibi konuları nda milletvekillerini soru yağmuruna tuttu. Milletvekili Ejder Aslanbaba ise kendilerine adada ne sorun olduğunun hiç sorulmamasından yakındı…

KKTC Parlamentosundan bir grup milletvekili Londra’da Parlamentoda bir dizi toplantı yaparak, kamu düzeninde reform sağlayıcı fikir alışverişinde bulundu, İngiltere’de yaşayan soydaşlarıyla biraraya geldi. AB Uyum ve Kamu Reformu Komitesi Başkanı Hasan Taçoy başkanlığında Londra’ya gelen UBP’li İlkay Kamil, Ejder Aslanbaba, CTP’den Özdil Nami, Teberüken Uluçay’dan oluşan parlamenter heyeti, Parlamentoda bir dizi görüşme yaptı.

Konuyla ilgili gazetemize bilgi veren AB Uyum ve Kamu Reformu Komitesi Başkanı Hasan Taçoy, görüşmelerin olumlu geçtiğini belirterek, “ Londra gezimiz oldukça yararlı oldu. İngiltere’deki kamu düzeninin nasıl işlediğini anlama fırsatı bulduk. “ dedi. Gazetemizin, Kuzey Kıbrıs’taki kamu düzeninin Birleşik Krallık modeline göre mi değiştirileceğini, eski bir İngiliz Uluslara Topluluğu olan adadaki düzenin İngiltere ile benzerliği olup olmadığına ilişkin sorusuna, Taçoy şu yanıtı verdi: “İlk başlarda benzerlik bulunmuş olabilir. Ancak zamanla kamu düzeni yozlaştı. Önceleri benziyormuş”

Milletvekillerinin İngiliz Dışişleri Bakanlığı Kamu Reformu Ekibinin davetiyle geldiği Londra’daki gezisinde, Kıbrıslı Türk parlamenterler , İşçi Partisi Luton milletvekili Kelvin Hopkins, Lordlar Kamarasında Lord Maginnis, Lordlar Kamarasının ilk ve tek Türk üyesi Baroness Meral Hüssein-Ece OBE, Ulster Unionist Partisi eski lideri Lord Empey, General David Leakey, Lordlar Kamarası Lideri Lord Strathclyde ile görüştü. Ayrıca İngiliz Hazine Bakanlığında da kamu reformuyla ilgili birimlerle görüşme yaptıklarını kaydeden Hasan Taçoy, Kuzey Kıbrıs’ta kamu düzenini maliyeye taşıyan kişilerden fikir ve destek aldıklarını söyledi. Taçoy, Kuzey Kıbrıs’taki kamu düzeninin değiştirilmesi konusunda bu çalışmaların gerekliliğini de sözlerine ekledi.

OYA TUNCALI’DAN DAVET

Öte yandan KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, milletvekilleri onuruna Bedford Square’deki temsilcilik binasında bir davet verdi. Londra’da kurulu Türk sivil toplum örgütleri temsilci, başkan ve üyelerinin katıldığı davette, parlamenterler vatandaşların sorularına yanıt verdiler.

LTR , Ambargo, Turkish Forum UK, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Güney Londra Türkleri ve daha birçok dernek temsilcisi, başkan ve üyesinin katıldığı davette, konuklar özellikle “ askerlik, batan KTHY’nın mağdurları, yurt dışında oy verme” gibi konularda milletvekillerini soru yağmuruna tuttular. Hasan Taçoy, askerlik yasasında değişiklik yapıldığını hatırlatırken , hükümetin KTHY mağdurları konusunda elinden geleni yapacağını söyledi.

Bu arada yurt dışı Türkler konusunda bakanlıkda bir birim oluşturulması yönündeki soruya milletvekili Ejder Aslanbaba yanıt verdi. Aslanbaba, bu konuda oluşturulan siteye bine yakın öneri geldiğini, herkesinsorunlarından bahsettiğini, ancak hiç kimsenin KKTC’deki sorunlar konusunda bilgi almak veya bu yönde soru sormadığını belirterek, sitem etti.

KKTC’Li milletvekilleri yurt dışındaki vatandaşlarının sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini ve gösterilen hassasiyeti anladıklarını dile getirdiler. Milletvekilleri daha sonra davetlilerle sohbet ettiler. AB Uyum ve Kamu Reformu Komitesi daha sonra Londra’dan ayrıldı.

841330cookie-checkKKTC’li milletvekilleri reformları anlattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.