KKTC’ye doğrudan ticarete yeşil ışık

Bakanlar, Türkiye ile müzakerelerin kısmen askıya alınmasını onayladıkları 11 Aralık’ta Kuzey Kıbrıs’a doğrudan ticaretin başlaması konusunda da prensipte uzlaşmıştı. Doğrudan ticaret tüzüğünün bir an önce uygulanmasına yönelik karar, dünkü Genel İşler Konseyi toplantısında kağıda döküldü.


Sonuç bildirgesinde, konuya “Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik gelişiminin desteklenmesine yönelik kararların uygulanması” başlığı altında yer verildi. Söz konusu paragrafta, “Ada’da Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin kontrolünde olmayan bölgelerde özel koşullarla ticaret yapılmasını öngören tüzüğün uygulanmasına ilişkin çalışmalar gecikmeden başlamalı” denildi.


Doğrudan ticaret konusundaki vetosunu kaldıracağının sinyallerini veren Rum yönetimi, ticaretin güneydeki limanlardan yapılmasına yönelik tavrını koruyor. Rumların, Maraş’ın kendilerine iadesini pazarlıklara eklemek istediği de gelen bilgiler arasında. Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ise alınan kararın ardından dönem başkanlığı olarak KKTC ile doğrudan ticaret konusunda çalışmaları başlatacaklarını söyledi.


 

696670cookie-checkKKTC’ye doğrudan ticarete yeşil ışık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.