Komşuyla 22 anlaşma imzalandı

Başbakan Erdoğan, yanında 10 bakanla birlikte Yunanistan’a tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Türkiye ile Yunanistan arasında 22 anlaşma imzalandı.

Başbakan Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas tarafından kabul edildi.

Papulyas ve Erdoğan, Başkanlık Sarayı’ndaki kabulde, basına görüntü verirken kısa açıklamalarda bulundu.

‘FARKLI FİNAL OLACAK’

Ziyaretin iyi sonuçlar doğuracağını ifade eden Papulyas, her iki ülke halkının da bunu istediğini belirtti.

Ziyareti ”tarihi” diye niteleyen Erdoğan ise “Bu farklı bir final olacak” diye konuştu.

PAPANDEREU’YLA GÖRÜŞME
Başbakan Erdoğan, daha sonra Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandereu’yla görüştü.

Papandreu, Başbakan Erdoğan’ı Başbakanlık Binası’nın girişinde karşıladı. Daha sonra iki lider gazetecilere görüntü verdi.

Yunanistan Başbakanı Papandreu’nun, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile yaptıkları görüşmeyi sorması üzerine Erdoğan, güzel bir görüşme yaptıklarını belirtti.

‘CUMHURBAŞKANINIZ ÇOK GENÇ’

”Cumhurbaşkanınız çok genç” diyen Erdoğan, ”Bu ziyaretin tarihi olduğunu kendisiyle paylaştık” diye konuştu.

Papandreu da Papulyas’un spor yaptığını, çok dinç olduğunu kaydetti.

YENİ ADIMLAR YOLDA

Başbakan Erdoğan’ın, iki ülke dışişleri bakanlıklarının 22 anlaşmayla ilgili çalışmayı tamamladıklarını ifade etmesi üzerine, Papandreu bakanları tebrik ederek, ”Bu bile bu ziyareti tarihi kılmaya yeter. Eminim daha yeni ve büyük adımlar atarız” dedi.

Erdoğan da ”Atacağız” karşılığını verdi.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Dimitri Druças da hazır bulundu.

TARİHİ BİR AN
Başbakan Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’na katıldı.

Toplantının açılışında Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile açıklamalarda bulunan Erdoğan, şunları söyledi:

”Şu anda tarihi bir anı tespit ediyoruz. Tarihi bir an diyorum, zira biraz sonra 22 anlaşmayı imzalayacağız. Bu tabii çok çok önemli bir adım oluyor gerek Yunanistan açısından, gerek Türkiye açısından. Bizim Cumhuriyet tarihimizdeki Yunanistan-Türkiye arasındaki anlaşma sayısına baktığımız zaman neredeyse o sayıya yaklaşıyoruz. Bir oturumda bunu yakalıyoruz. Bu bakımdan bu anı çok ama çok önemsiyorum ve biraz sonra bu heyecanı hep beraber yaşayacağız. Bu heyecanı yaşarken buradan dünyaya da çok anlamlı bir mesaj vereceğiz.

Enerji, ulaşım, çevrecilik, kültür, eğitim, ekonomi, tarım, savunma, terörle ilgili alanlarda ve daha bir çok alanda burada bir adımı atacağız. Tabii ben değerli dostum, meslektaşım Yorgo ile beraber bu süreci gerçekleştireceğime olan inancımı ifade etmek istiyorum. Kararlı olursak aşamayacağımız hiçbir engel yok. Tabii bu tür adımları engellemek isteyenler çıkabilir. Ama biz siyasiler risk almasını bilirsek bunları da aşarız. Zira biz biliyoruz ki ekonomi risktir, siyaset risktir, hepsinden öte biz biliyoruz ki yaşam da risktir. Öyleyse bu riskleri göze alarak bu adımı atacağız.”

Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda, gösterilen ilgi sebebiyle Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile Türk ve Yunan bakanlara teşekkür etti.

TÜM DÜNYAYA ÖRNEK OLSUN

Başbakan Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın ardından Yunanistan Başbakanı Papandreu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, Atina’ya gerçekleştirdikleri ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek, şunları söyledi:

”Bugün yaklaşık 320 kişi ile buradayız. Gerek şahsım, bakan arkadaşlarım, teknokrat, bürokratlar tüm iş adamlarımız olmak üzere, bu gerçekten tarihi bir an. Bu gelişle tarihe bir kayıt düşeceğiz. Bugün yapılan anlaşmalarla -ki Yüksek Düzeyli İş Konseyi oluşturuldu ve 22 anlaşmayı imzalamış durumdayız- birlikte geleceğe çok daha farklı bir adımı atmış oluyoruz. Bugün, yüz yıla yaklaşan bir süre içerisinde iki ülke için gerçekten bir dönemeç, böyle bir dönemece girdiğimizi buradan duyurmak istiyorum. Kadim bir dostluk, iki komşu ve toprağı, denizi ve ekmeği paylaşan iki eski halk olarak, bu ilişkimizin tüm dünyaya… önce kendimiz yaşayacağız ve yaşatmak suretiyle örnek olmasını diliyorum. Aslında biz birimizi çok iyi tanıyoruz, biliyoruz.

”Şu veya bu nedenlerle bazı sıkıntıları ne yazık ki hep yaşadık” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

”Tabii değerli dostum Yorgo’nun ilk ziyaretini son dönemde Başbakan olduktan sonra Türkiye’ye gerçekleştirmiş olması ve İstanbul’da başbaşa yaptığımız görüşme çok manidardı. Tekrar ben bundan dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Ardından kendilerine yazmış olduğum mektup ve bu mektuba aldığım cevapla başlayan bu süreç meyvesini vermeye başladı. Tabii iki eski medeniyetin ve tarihin iki güçlü aktörünün el ele yeni bir barış ve huzur destanı yazmaya kararlı olduğunu bilmelerini isterim. Az önce değerli dostum da zaten her iki taraf da bu siyasi iradenin mevcut olduğunu ifade ettiler. Aynı ifadeleri ben de altını çizerek söylüyorum. Türk ve Yunan halklarının Türkiye ve Yunanistan’ın şehirlerinde geçirdikleri, tarihin mutlu günlerini yeniden yaşamaları için azimle kararlılıkla çalışacağımızdan emin olmalarını isterim.”

İlişkilerin ekonomik yönlerinin güçlendirilmesine büyük önem atfettiklerini vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

”Bakınız şu anda bir adım atıldı, bu adım hususi pasaportlarla ilgili vize şartı artık ortadan kalktı. En kısa zamanda temennim odur ki inşallah bu da olacak, buna inanıyorum. Biz bu noktada mavi pasaportlar içerisinde de zaman içinde bunu da daha geliştirilmiş şekilde -ki bu konuda ben kendi desteklerine de inanıyorum-… Yani şu anda Schengen olayı içerisinde Sırbistan’a uygulananın Türkiye’ye uygulanmasını ben burada AB üyesi ülkelere duyuruyorum. Kendileriyle de oturup bunları konuşacağız. Yani Sırbistan nasıl Schengen olayından istifade ediyorsa Schengen’e kabul edildiyse Türkiye’nin da aynı şekilde bu Schengen içerisine… Sırbistan müzakereci bir ülke değil, ama Türkiye müzakereci bir ülke, dolayısıyla dahil edilmesi gerekir farklı şeyler olabilir. İnanıyorum ki burada Yunanistan da bu konuda gerekli desteği Türkiye’ye verecektir. Bu adımları da atmamaz lazım.”

BAKANLAR ÇIKARMASI

Başbakan Erdoğan’a Atina ziyaretinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve çok sayıda işadamı eşlik ediyor.

1243650cookie-checkKomşuyla 22 anlaşma imzalandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.