‘Küresel ısınma sanıldığından da ciddi’

Oxford Üniversitesi’nden yürütülen ve tüm dünyadan internet aracılığıyla veri toplanarak yapılan araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayımlandı. Dünyanın 50 yılda tahmin edilenin iki katı ısınması deniz seviyesinin yükselmesi, kuraklık ve sel baskınları anlamına geliyor.

ARAŞTIRMA YÖNTEMİ

“Climateprediction.net” adlı projede şimdiye kadar denenmemiş bir yöntem kullanıldı.

Projede atmosferdeki karbondioksit seviyesinin sanayi devrimi öncesindekinin iki katına çikmasi halinde ne olacağı, yani hava sıcaklığının ne kadar artacağı sorusunun yanıtı arandı.

Zira bilimadamlarına göre söz konusu karbondioksit seviyesine bu yüzyılın ortasında erişilmesi bekleniyor.

Proje uyarınca, hava sıcaklığının artışına ilişkin farklı senaryolar, bir ana bilgisayarda değerlendirilmek yerine, gönüllülerin kişisel bilgisayarlarına gönderildi. 150 ülkeden 95 bin kişi bu programı internet aracılığıyla bilgisayarlarına yükledi.

Küresel ısınmaya temel oluşturan karbondioksit salınım düzeyinin belirlenmesine yönelik 60 bin farklı senaryo bu kişisel bilgisayarda değerlendirildi. Kullanıcıların, kendiliğinden çalisan programı bilgisayarlarına konuk etmekten başka hiçbir katkıda bulunmaları gerekmiyor.

Tüm bu verilerle kürsel ısınma yüzünden ortalama hava sıcaklığının 11 dereceye kadar yükselebileceği ortaya çikti. Önceki tahminler bunun yarısı kadar bir artışı öngörüyordu.

ACİL EYLEM GEREKİR

Projenin Başkanı David Stainforth, “Araştırmamızın sonuçları, küresel ısı değişimleri için acilen birşeyler yapmamız gerektiğine işaret ediyor” dedi.

İngiltere Meteoroloji Dairesi küresel ısınma konusunda önümüzdeki uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapacak. Konferansta sera etkisi yapan gazların salınımının sınırlandırılması konusunda atılabilecek adımlar ele alınacak. İngiliz bilimadamları küresel ısınmanın dünya için küresel terörden daha büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekiyor.

İngiltere, sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G-8 grubunun dönem başkanlığını yürüteceği bir yıllık süre içinde küresel ısınmayı gündemde tutacağını söylüyor.

İLGİLİ HABER: Küresel ısınmada alarm

1098300cookie-check‘Küresel ısınma sanıldığından da ciddi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.