Kırım tasarısına veto

Karar tasarısına 15 üyeden 13 üye destek verdi. Rusya gibi veto hakkına sahip beş daimi üyeden biri olan Çin ise oylamada çekimser kaldı.

Referandumda Kırımlılara şu anda Ukrayna’nın parçası olan Kırım’ın yeniden Rusya’ya katılmasını isteyip istemedikleri sorulacak.

Bu arada, Ukrayna hükümeti, Rus güçlerini Kırım sınırlarının hemen dışındaki bir köyü işgal etmekle suçladı ve askerlerin çekilmesini talep etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Strilkove adlı köyün, 4 helikopter ve 3 zırhlı araç desteğindeki 80 asker tarafından ele geçirildiğini duyurdu.

Pravda gazetesine göre adı açıklanmayan bir Rus yetkili, askerlerin bir gaz dağıtım istasyonunu “terörist saldırılardan korumak” için köye girdiğini söyledi.

Rusya, Ukrayna’da 22 Şubat’ta Moskova yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in devrilmesi üzerine Kırım’a müdahale etmişti.

Yanukoviç, AB ile bağları güçlendirecek bir işbirliği anlaşmasını son anda imzalamaktan vazgeçmiş ve Rusya’yla yakınlaşmayı tercih etmişti.

Cumhurbaşkanı’nın bu kararı aylar süren gösterilerle protesto edildi.

Kırım 1954’e kadar Rusya’nın parçasıydı. Kırım’da nüfusun çoğunluğunu etnik Ruslar oluşturuyor ve bu kişilerin çoğu Kiev’in değil Moskova’nın idaresi altında olmayı tercih ettiğini söylüyor.

Rusya’nın Karadeniz donanması da Kırım’da üslenmiş durumda.

Bu arada, Ukrayna’nın Harkov kentinde karşıt gruplar arasında çıkan çatışmalarda iki kişi öldü.

Ukrayna ve Rusya yanlısı gruplar arasındaki çatışmalarda beş kişi de yaralandı. Gruplar arasında yer yer silahlı çatışmanın da yaşandığı haber veriliyor.

ABD ve Rusya dışişleri bakanlarının, Kırım’da Pazar günü yapılacak referandum öncesinde Ukrayna’daki krizin çözümü amacıyla Londra’da yaptıkları görüşmede uzlaşma sağlanamamıştı.

1412900cookie-checkKırım tasarısına veto

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.