‘Kürt sorununda tek çözüm demokratik yol

Lagendijk, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesince Bağlar Belediyesi Konferans Salonunda düzenlenen ”Güneydoğu’da Sivil Haklar Projesi” kapsamında gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısında yaptığı konuşmada, ılımlı yaklaşımı sürekli desteklediğini kaydederek, sadece diyalogun demokratik çözüm getireceğini ifade etti. ”Kürt sorununa çözüm getirmek için demokrasi tek yoldur” diyen Lagendijk, şunları kaydetti:


”Bunda şiddete yer yoktur. Şunu da söylemek istiyorum; bazı politikacılar buna inanıyorlar, bazıları bundan vazgeçilmesi gerektiğine inanıyorlar. Ben çözüm bulabilmek için uğraşıyorum. Kürt sorununun çözümü için bazı adımlar atılması gerektiğini söylüyorum.”


Lagendijk, tartışmalı başka bir konunun da ‘TBMM’de daha çok Kürt temsilcinin olmadığı yönünde’ olduğunu söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:


”Çok sayıda Kürt milletvekili var. Neden şikayetçiler diye sorduklarında ben şunu söylüyorum. Türkiye Parlamentosunda Kürt hakları için çalışan politikacıların mecliste yer almasından bahsediyorum. Burada doğdukları, Kürt oldukları için orada yer alan milletvekillerinden bahsetmiyorum. Çünkü bu yapılmadan Kürt halklarının gelişmesi mümkün olmuyor. Çünkü yüzde 10’luk baraj yüksek bir baraj ve bu da bunu engelliyor. AP bu seçim sisteminin değiştirilmesi ve yüzde 5, yüzde 6 oranındaki partilerin de parlamentoda temsil edilebilme imkanının açılmasını istiyor.”


Lagendijk, Kürt politikacılarının şiddet içermeyen başka bir politikayı seslendirmesinde yarar olacağını vurgulayarak, bölgede şiddet oldukça yatırımın da olmayacağını söyledi


”AB’nin düşüncelerinin Demokratik Toplum Partisi tarafından ileri sürülen düşüncelerden çok farklı olmadığını” savunan Lagendijk, ”AB’nin Kürtlerin sosyal ve ekonomik kalkınma ile kültürel haklarını desteklediğini” kaydetti.

1030090cookie-check‘Kürt sorununda tek çözüm demokratik yol

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.