Lizbon’da depremzedeler için yardım kermesi

18 Şubat Cumartesi günü Lizbon’da yaşayan Türk gönüllüler depremzedeler ile dayanışma için bir yardım kermesi düzenledi. Gönüllülerin lezzetli Türk yemeklerinden hazırlayıp getirdiği kermese 200’ün üzerinde katılım gerçekleşti ve 7 bin euronun üzerinde bir bağış toplanarak “Ahbap” adlı yardım derneğine aktarıldı.

6 Şubat sabahı Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli gerçekleşen deprem felaketine, hepimiz uzakta olmanın verdiği yoğun endişe ve üzüntüyle tanık olduk. İlk günden beri herkes, sosyal medya aracılığıyla iletişimde, maddi ve manevi konularda ulaşabildiği kişilere destek olmaya çalıştı. Kermes depremzedelere bir parça olsun destek sunmayı amaçlamasının yanı sıra, uzaklardaki yakınlarının, sevdiklerinin yasını tutan ve onlar için endişe duyan gurbetçiler için de kendi aralarında bir dayanışma ortamı sağlaması açısından önemliydi.

Depremin kaçınılmaz bir doğal afet olduğunu ve gerçekleşme nedenlerinin çeşitli bilim insanları tarafından matematiksel verilerle açıklandığını biliyoruz. Ancak depremin böylesine büyük bir trajediye dönüşmesinin nedeni ilk günden beri tanık olduğumuz organizasyon eksikliği ve bina yönetmeliklerindeki ihmalkâr tutumdur. Bugüne dek “imar barışı” adı altında birçok kaçak yapıya yasal olarak izin verildi. “Deprem yönetmeliğine uygundur” ibaresiyle inşa edilmesine rağmen henüz on yaşını bile doldurmamış binaların çöktüğü bu deprem, hukuki ve ahlaki açıdan çöküntü içinde olduğumuzun en büyük göstergesidir. Depremin yaşandığı sabahın ilk iki gününde Afad başkanı Yunus Sezer “ulaşılamayan bölgemiz yok” diye belirtmesine rağmen özellikle Maraş ve Hatay’ın birçok bölgesine henüz en ufak bir yardım dahi ulaşmamıştı. Arama kurtarma çalışmalarının başlaması gereken en önemli saatler karmaşa ve panik içerisinde boşa aktı. İnsanların seslerini duyurabildiği en hızlı iletişim yöntemi olan Twitter’a erişim yasağı getirildi. Adıyaman’da 65 kişinin yaşamını yitirdiği Grand İsias Otel’in davasına gizlilik kararı getirildi. 40 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği deprem felaketinde tek bir siyasetçi veya müteahhit sorumluluk almadı ve tek bir istifa dahi görmedik.

Devletin “asrın felaketi” olarak tanımladığı bu depremde, sismik izolasyon yöntemiyle belirli standardizasyon temellerinin aksatılmadan uygulandığı binaların sağlam kaldığına da tanık olduk. 1755’te deprem ve tsunamiyle yerle bir olan Lizbon, aydınlanma çağının akılcı ilkelerini benimseyerek bu karanlıktan çıkmış ve yeniden kurulmuştu. Bizim de bu karanlıktan çıkmamızın tek yolu bilimin gösterdiği gerçeği, hiçbir siyasi menfaat uğruna değişmemek olmalıdır.

 

 

2670540cookie-checkLizbon’da depremzedeler için yardım kermesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.