İlk yağlıboya MS 650’de Afganistan’da

Japon, Avrupalı ve Amerikalı bilim insanlarının Afganistan’ın, Talibanın 2001 yılında yıktığı 1500 yıllık Buda heykelinin de bulunduğu Bamiyan Vadisi’nde bulunan mağaralarda yaptıkları araştırmalar, yağlı boyanın resim sanatında sanıldığı gibi ilk defa Batıda kullanılmadığını  ortaya çıkardı. Şimdiye kadar yağlı boya resim Avrupa’ya özgü bir sanat biçemi olarak algılanıyordu ve Avrupa’da bilinen en eski yağlı boya resim örnekleri 12. yüzyıla aitti.

Mağaralardan alınan örnekler üzerinde yapılan analizler, boya madelerinin içinde bugün hala boya yapmak için kullanılan doğal reçine, protein, sakız zamkı gibi organik maddeler bulundu. “Eski çağlarda insanların boya yapılan maddeleri böylesine ayrıntılı bilmeleri ve onları uygun oranda karıştırıp boya elde etmeleri şaşırtıcı.” diyen Japon bilim adamı Hidemi Otake, resimlerin farklı uslüplarda boyandığını da ekledi.

Resimlerin çoğunun kaybolduğu, yağma edildiği ve tahrip edildiğini belirten araştırmacılar, resimlerin, Çin’den Orta Asya ve Batıya kadar uzanan İpek Yolu’nda seyahat eden ressamlar tarafından boyanmış olabileceği ihtimalinin yüksek olduğunu da belirttiler.

1167210cookie-checkİlk yağlıboya MS 650’de Afganistan’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.