Çığlıkara’da tarih vandalizmi!

Elmalı Çığlıkara Ormanlarında çalışan taş ocaklarının neden olduğu sedir ve ardıç katliamın ardından bu kez de bölgede tarih vandalizmi yapıldığı ortaya çıktı. Köylüler, parçalanmış vaziyette ormanda buldukları Likya dönemine ait mezar anıtının taş ocakları tarafından iş makineleriyle ormana atıldığını öne sürdüler.

Geçtiğimiz haftalarda gündeme getirdiğimiz Çığlıkara’daki sedir ve ardıç katliamına bu kez de tarih vandalizmi eklendi. Çığlıkara’daki taş ocaklarının neden olduğu sedir ve ardıç katliamını yerinde incelemek ve bölge köylülerine destek vermek için Armutlu köyüne giden Orman Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Gürel Şirin ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, basın mensuplarıyla birlikte köylülerden bölgedeki son durum hakkında bilgi aldılar. Çığlıkara’daki taş ocaklarının yaşamlarını olumsuz etkilediğini anlatan Armutlu köylüleri, meyve bahçeleri ve evlerinin ocaklardan zarar gördüğünü dile getirdiler.

ORMANA ATILAN LİKYA MEZAR ANITI

Ardından köylülerle birlikte taş ocaklarının bulunduğu ormanlık bölgeye geçen grup burada incelemelerde bulundu. İnceleme sırasında söz alan köylülerden biri, Göllüalan mevkiindeki taş ocağının molozlarını döktüğü alanın yakınlarında parçalanmış tarihi eserler olduğunu söyleyerek grubun dikkatini çekti. Bunun üzerine bölgeye giden grup, zarar verilerek ormana gelişigüzel bırakılmış Likya tipi mezar anıtıyla karşılaştı. Köylülerle birlikte mezar anıtını inceleyen grup üyeleri yapılanın tarih vandalizmi olduğunu söyleyerek yetkililerin bir an önce buna son vermesini istediler.

TARİH TAŞ OCAKLARININ İNSAFINA TERKEDİLMİŞ!

Grup içerisinde bulunan Arkeolog Ünsal Özçakır, gazetecilerin lahitle ilgili sorularını yanıtladı. Özçakır, ilk incelemelere göre MS II. Yüzyıla ait olabileceğini belirttiği mezar anıtının gömülü olduğu topraktan yakın zamanda çıkarılmış olduğunu belirterek, bölgede çok sayıda antik yerleşimin bulunduğuna dikkat çekti. Armutlu köyünün de antik bir yerleşim üzerine kurulmuş olduğunu anlatan Özçakır, “çoğu kayıt altına alınmamış tarihi eserler taş ocaklarının insafına terk edilmiş durumda. 2863 sayılı yasaya göre burada açıkça suç işlenmiştir” diye konuştu.

Armutlu köyü Muhtarı Fazlı Gürkan da bölgede faaliyet gösteren taş ocaklarına karşı beş yıldır mücadele ettiklerini anlatarak, “bu ocaklar Çığlıkara’dan gidene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Gürkan, taş ocaklarının faaliyetlerinin durdurulması için hukuki girişimlere de başlayacaklarını anlattı.

‘DÜNYADA TEK OLANI YOK ETMEK ÇOK ACI’

Öte yandan Çığlıkara’daki sedir katliamını görüntülemek üzere bölgeye gelen CNNTürk televizyonu muhabiri Güven İslamoğlu, tanık olduğu manzarayı, ‘üzücü ve çaresizlik’ olarak tanımladı. Bu boyuttaki sedir ormanlarının dünyada tek olması nedeniyle çok önemli olduğunu belirten İslamoğlu, “tek olan bir şeyi yok etmek çok acı” sözleriyle bölgede yaşanan tahribata dikkat çekti. İslamoğlu daha sonra Çığlıkara bölgesinde çalışan taş ocaklarının neden olduğu ağaç kıyımı ve tarihi eserlerin tahribine ilişkin bilgi alarak bölgeden ayrıldı.

1505220cookie-checkÇığlıkara’da tarih vandalizmi!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.