Londra, Avrupa Kırkısraklılar Festivali’ne ev sahipliği yaptı

Avrupa’da yaşayan Kayseri Sarız’a bağlı Kırkısrak ve çevresi köylerinin dernekleri ilk kez Londra’da Avrupa Kırkısraklılar Festivali’ni gerçekleştirdi. Pazar günü Kuzey Londra’daki Britanya Alevi Federasyonu yerleşkesinde yapılan festivale 5 binin üzerinde katılım oldu.

Festivalde, Şivan Perwer ve Zeynep Baksı’nın yanı sıra Özkan Orman, Kara Hasan, Murat Çelik, “Türküler Yanmaz” başlığıyla Arda, Hazal, Dilayda ile derneğin folklor ekibi sahneye çıktı. Festivalde otantik yiyecek tezgahları ve Türkçe kitap ile hediyelik eşya tezgahları da yer aldı.

Festival öncesinde Kuzey Londra’da çeteler tarafından öldürülen 17 yaşındaki Ali Baygören’in hüznü festival konuşmalarında da yer aldı. Konuşmacılar güvenlik güçleri ve çeteleri ağır bir dille eleştirerek toplumu çocuklara sahip çıkmaya çağırdılar.

Festival açılış konuşmasını yapan Ali Demir, yöre derneği olarak birlik ve dayanışmanın demokrasi ve hukuk mücadelesinde de sürdüğünü söyledi. Konuk Kırkısraklılar dernek başkanları da konuşmalarında “festivalin toplumsal dayanışmanın yanı sıra içinde yaşanılan ülkedeki kültürel mozayiğe kendi kültürel renklerini yansıtmayı amaçladığı” ortak görüşünü yansıttılar.

ÇUBUKÇU: BİR FİKİR VE AMAÇ ETRAFINDA BİRLEŞİLMELİ

Yazar Aydın Çubukçu, sorunların çözümünde örgütlenmenin değerinin bilinmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yöre derneğin ötesinde bir fikir ve amaç etrafında birleşmek gerekir. Yaşasın birlik, dayanışma ve mücadele” dedi.

Festivale ev sahipliği yapan Kırkısraklılar Dayanışma Merkezi Londra’nın kurucu ve eski başkanlarından Ahmet Güven de bu tür festivallerin asimile olan kültürlerin korunması için farkındalık yarattığını belirterek, “-Eğer iki Kürt çocuk Kürtçe konuşamıyorsa, bilinki dilleri ölüyor- demektir. Ailelere de bu konuda ciddi görevler düşmektedir” diye konuştu.

DAY MER Sözcüsü Ahmet Sezgin de dünyada olduğu gibi Türkiye ve İngiltere’de de artan hayat pahalılığına dikkati çekerek sorunların üstesinden ancak örgütlü mücadeleyle gelinebileceğini söyledi. Sezgin, İngiltere’de göçmen sorunlarına da değinerek “Bu konuda çaresiz değiliz, bizim de mevzilerimiz var” dedi.

Sahneye büyük alkışlarla çıkan Kürt sanatçı Şivan Perwer de “Biz Kürtler Anadolunun kadim halkıdır. Bizden sonra gelenler de hoşgelmişlerdir fakat bizim kendi kültürümüzü ve dilimizi inkar etmeleri ayıptır! Günahtır!” dedi…

2617600cookie-checkLondra, Avrupa Kırkısraklılar Festivali’ne ev sahipliği yaptı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.