Londra’da göçmen işçilerin artık bir sendikası var

Arif Bektaş / GERÇEK – Yaklaşık bir yıl önce çalışmalarına başlayan ve Aralık ayında resmileşen UNITE sendikasına bağlı Göçmen İşçiler, Gıda, Perakende ve Servis İşçileri Şubesi kuruldu. Başta göçmen işçiler olmak üzere, gıda, restoran, perakende ve servis alanında çalışan işçilerin örgütlenmesi için kurulan şube, düşük ücret, kötü iş koşulları, güvencesiz işçi çalıştırmalara karşı mücadele edecek.

Şubat ayında resmi kuruluşunun açılışı ile başta Kuzey Londra’da çalışan Türkiyeli işçiler olmak üzere, hizmet sektöründeki işçilerin haklarını korumak ve yeni kazanımlar elde etmek için faaliyetini tüm alanlara taşıyacak şubenin kurucu başkanı Mehtap Gül ile sendikal çalışmalarını konuştuk.

Sendika fikri nereden çıktı? Şu anda hangi aşamadasınız?

Bir süredir işçiler ve bazı arkadaşlarla yaptığımız tartışmalar sonucunda, Kuzey Londra’daki hizmet sektöründe, çok ağır koşullarda düşük ücretle çalıştırılan işçilerle karşılaştık. Uzun iş günü ve iş güvenliğinin de ciddi bir sorun olduğunu gördük. Bunun üzerine işçilerin daha örgütlü ve birlikte hareket etmeleri sonucu birçok haklarını elde edebileceğini düşünerek, UNITE sendikası ile çeşitli görüşmeler yaptık.

Yaptığımız alan çalışması ve araştırmalar sonucunda bir sendikal mücadelenin mümkün olduğunu tespit ettik. Uzun görüşmeler ve teknik hazırlıklardan sonra UNITE’ın bir şubesi olarak genel merkezden yetki aldık ve Aralık 2021’de resmen kuruluş sürecimiz tamamlandı.

UNITE Genel Merkezi’nin yaklaşımı nasıl oldu?

İlk etapta, ortak çalışmalar yapmak üzere bir araya gelmiştik. Bir kaç arkadaşın katılımı ile UNITE’la ortaklaşa stantlar açıp, gıda ve hizmet sektöründeki göçmen işçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çektik. Hackney, Haringey ve Enfield bölgelerinde açtığımız stantlara uğrayan işçilerin bir çoğunun tespit ettiğimiz sorunları doğrudan yaşadıklarını ve en önemlisi bir çok işçinin asgari ücretin altında bir ücretle çalıştırıldığını gördük.

Bunun üzerine sendikanın, “işçilerin asgari ücretin altında çalıştırılmaması” politikası doğrultusunda çağrılar yaptık. Basın açıklamalarının yanı sıra NHS’e sahip çıkmak gibi daha geniş kampanyaların içinde yer almaya başladık. Bu çalışmalar, genel merkez tarafından yakından izlendi ve başta göçmen işçiler olmak üzere hizmet sektöründe böyle bir şubeleşmenin son derece önemli olacağına karar verdi ve kuruluş için onay verdi. Doğrusu, UNITE Genel Merkezi de en az bizim kadar bu konuda heyecanlandı.

İşçilerle bağlantıya geçtiniz mi? Onların şubeye yaklaşımı ne oldu?

Tüm işçilerle bağlantıya geçtiğimizi söyleyemeyiz. Henüz yeni kurulduk. Şimdi büyük ve kapsamlı bir çalışma yapacağız. Tüm işçilerin bizimle ilgili bir duyumlarının olmasını istiyoruz. Onlarla buluşmalar ve dertlerini konuştuğumuz ortamlar yaratacağız. İşçilerin hiç çekinmeden 24 saat arayacakları bir şubelerinin olduğunu bilmelerini istiyoruz.

Bizi duyan işçiler ise bizimle bağlantıya geçmeye başladılar. Özellikle işyerlerinde sorunları olan işçiler bizimle ilişki kurmaya başladı. Biz de elimizden geldiği kadar günün hangi saati olursa olsun onlarla omuz omuza mücadele edeceğiz, haksızlıklara uğramalarına engel olacağız.

İşçilere ne vaat ediyorsunuz? Neden işçiler sendikanıza üye olmalılar?

Öncelikle şunu ifade etmem gerekir. Bizim sendika şubemiz herhangi bir sendika şubesi değildir. İşçinin çıkarlarının ve örgütlenmesinin her şeyin üstünde tutulduğu ve hiç bir engelin bir işçinin alın terinin karşılığını alındığı bir şube olacak. Genel Merkezi’mizin hukuk ve diğer konularda vereceği desteklerle, işçilerin haklarının takipçisi olacağız. Hiçbir işçinin bizden istedikleri karşısında geri adım atmayacağız. Hukuk ve yasalar çerçevesinde mümkün olan en büyük mücadeleyi vermeye hazırız. Ama bunların hepsinin işçi kardeşlerimizle omuz omuza olmadan gerçekleşmesi mümkün değil. Bunun için işçilerin sendikamıza üye olması şarttır.

Başta asgari ücret olmak üzere, iş koşullarının iyileştirilmesi, uzun çalışma saatlerinin düzenlenmesi, işyerlerinde taciz ve baskıların sonlanması ve iş garantisinin verilmesi sendika şubemizin temel mücadele talepleridir. Bunun için tüm hazırlıklarımız da tamamlandı. Yakında tüm işçi kardeşlerimizle bu çalışmalarımızın detaylarını paylaşacağız.

Türkiyeli işçilere bir mesajınız ve çağrınız var mı?

Elbette. Olmaz mı? Biz Türkiyeli işçilerin örgütleneceği ve çok az örneğine rastlanacak bir çalışmayı başlattık. Onlar için bir büyük işçi ailesi yaratmak istiyoruz.

Biliyoruz, birçok kişi yasal çalışmıyor ya da Ankara Anlaşmalı oldukları için farklı işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar. Bu sorunlara da çözüm bulmak için genel merkezimizle temas halindeyiz ve görüşmelerimiz devam ediyor.

Türkiyeli işçilere çağrımız; ister Ankara Anlaşmalı, ister yasadışı çalışma ya da part time çalışma yapsınlar, tüm işçilerin üye olabileceği bir sendika. Şubemizin pazarlık gücü ve genel merkezden destek günü her zaman üye sayımızın da artmasına bağlı. Tüm işçilerin sendikamıza üye olmaları çağrısında bulunuyoruz. Birlikte omuz omuza vererek, artık kimsenin işçileri istediği gibi çalıştıramayacağını bölgemizde yaygınlaştıracağız. Artık işçilerin bir sendikası var ve başvuracakları, kendilerini savunacakları bir mevzileri var. Bizimle iletişime geçmek isteyen tüm işçiler şube sekreterimizi 07939 084 264 numaradan 24 saat arayabilir.

2583420cookie-checkLondra’da göçmen işçilerin artık bir sendikası var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.