Londra’da sağlığa daha çok bütçe eylemi

Açık Gazete / Londra  – Koronavirüs vakalarının giderek arttığı İngiltere’de, sağlık servisi giderek zorlanmaya başladı, tedaviler yapılamaz hale geldi, saatlerce acil servislerde beklemeler olmaya başlandı. 5 milyondan fazla kişi ülkede herhangi bir konuda tedavi sırası bekliyor. Kuzey Londra’da North Middlesex Hastanesi önünde yapılan eylemde, hükümetin Ulusal Sağlık Servisi’ne (NHS) daha fazla bütçe ayırması talep edildi.

Ülkedeki, sağlık emekçilerinin sayısının yetersiz olmasının yanı sıra, toplam sağlık emekçilerinin yüzde 25’inin salgına yakalanması nedeniyle çalışmadığı, dolayısıyla hastanelerde tedavi gören hastaların yeterince servis almadığı belirtiliyor. Sağlık emekçilerinin yer yer günde 16 saat çalışmak zorunda kaldığı hastanelerde, başka hastalıklardan dolayı tedavi görenlere de sağlık emekçileri yetişmekte zorlanıyor.

Bütün bu sorunların, sağlık servisine ayrılan bütçenin yetersizliği ve yeterince sağlık emekçisinin işe alınmamasından kaynaklandığı belirtildi. Her şey gün gibi ortadayken, Johnson hükümeti de bu durumu izlemekle yetiniyor, izlemeyi tercih ediyor.

“NHS’e sahip çıkalım”

Türkiyeli ve göçmenlerin yoğun yaşadığı Kuzey Londra’da, UNITE sendikasının Göçmen, Gıda ve Servis İşçileri Şubesi ile Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi’nin (DAY-MER) ortak çağrısıyla yapılan gösteride, halkın sağlığının hiçe sayıldığı ve hükümetin sağlık servisinde krizler yaratarak, kamu malı olan NHS’i satmaya çalıştığına vurgu yapılarak, NHS’e sahip çıkılması çağrısı yapıldı.

Gösteride konuşan UNITE Göçmen İşçiler, Gıda ve Servis Şubesi Sekreteri Arif Bektaş, 30 yıl önce, hastanelerde 300 bin olan yatak sayısının bugün sadece 150 bin olduğuna vurgu yaparak, salgına rağmen hastanelerde buna yönelik bir çözümün çabası içinde olunmadığını söyledi. Bektaş, “Nükleer silahlanma, hızlı tren gibi projelere her gün daha fazla kaynak aktarılırken, salgın döneminde sağlığa yeni bir bütçe ayrılmıyorsa, bu hükümete karşı göçmen ve yerli işçilerin omuz omuza vererek mücadele etmekten başka yolunun olmadığını gösteriyor” dedi.

UNITE Londra ve Doğu İngiltere Örgütlenme Sekreteri Onay Kasab ise artık farklı şeyler yapmak gerektiğini, her zamanki gibi sadece birer eylem ve açıklama yapmanın ötesine geçip, haklarımız ve NHS için daha kararlı ve sonuç alıcı bir mücadele hattına girmek gerektiğini söyledi.

Haringey Sendikalar Platformu, UNITE Toplum Şubesi ve UCU üyelerinin de destek verdiği eylemde DAY-MER adına konuşan Oktay Çinpolat ise, hükümetin bütçeden yaptığı hatcamaların bir çok kalemine bakıldığında, milyarlarca sterlinin bazılarına peşkeş çekildiği ve halkın sağlığının umurlarında olmadığını belirterek yerli emekçilerle birlikte mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. FOTOĞRAF: Süleyman Topal

2577000cookie-checkLondra’da sağlığa daha çok bütçe eylemi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.