Londra’daki bizim işçiler (I)

Londra’daki bizim işçilerden söz etmeden önce Karl Marx’ın “Sermayenin hafif piyadeleri” diye tanımladığı göçmen işçiler konusundaki araştırmaları sohbet dilinde özetlemek istiyorum…

Göçmen işçiler ekonomi dalında pek çok araştırmacının konusu olmuş ve bu konuda kuramlar geliştirilmiş… Öncelikle göçmen işçilerin 19’uncu yy’dan günümüze ucuz ve uysal görüntüsü hiç değişmemiş.

Liberal kuramcılar emeğin göçünü kapitalist mantığın bir parçası olarak ücretlerin ve refahın daha iyi olduğu bölgelere akış olarak yorumlasalar da sosyalist ekonomistler göçün öyle kolay olmadığını belirterek mutlaka bir çatışmanın neden olduğunu öne sürmüşler. Emeğin göç edebilmesi için bu çatışmanın yanı sıra maddi ve sosyal sermaye gereklidir. “Çatışma” yoksulluk gibi sosyolojik ya da sevgiliden ayrılma gibi psikolojik de olabiliyor. “Maddi sermaye”, yolculuk ve gidilen ülkede masrafları bir süre karşılayacak parasal destek, “sosyal sermaye” ise gidelecek ülkede barınma, tutunabilme ve iş bulma gibi konularda destek olabilecek bir tanıdık ya da kurum bilgisi sayılıyor…

19’uncu yüzyılda ulus devletlerin sınır kontrolları getirmesinden sonra emeğin izinsiz (vizesiz) göçü “kaçak” olarak tanımlanması yine Marksist ekonomistlerce eleştirilmiştir. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 1999’daki “Uluslararası Göç Sempozyumu’nda “kaçak göç / göçmen” tanımlanmasını içinde suç fikrini barındırdığı için “düzensiz göç/göçmen” tanımıyla yumuşattığı görülür. Marksist bakış açısına göre hiç bir insan yasadığı değildir, onu yasadışı ilan edenler karşıt sınıfın egemenlerin koyduğu kurallardır. Emeğin yasadışı ilan edilip kaçak görülmesi daha çok sömürme kaygısındandır…

Marx, 19’uncu yy’da göçmen işçileri sermayenin yedek işgücü olarak görmüştür. Günümüzde de bir emekçinin bebeklikten yetişkinliğe ülkeye sıfır maliyetle getirilerek çalıştırılması, hem yerli emeğin gücünü zayıflatmakta hem de (kaçak konumdaysa katlanarak) daha çok artı değer yaratmakta. Bu haliyle göçmen işçi yerli emekten daha kazançlıdır. Kapitalizm “ekonominin hem motoru hem de yakıtı olarak tanımlanan” göçmen emeğini her zaman örgütlü emeğin gücünü kıracak ucuz ve uysal emek olarak görür. Bu tanımlar ve “sıfır göç politikasının yararsızlığı”nın AB komisyonları, OECD, Dünya Ticaret Örgütü gibi kapitalist kurumların raporlarında da yer aldığını belirtmeliyiz.

Göçmen işçilerdeki doğurganlık oranının yüksek olması, sanayileşmiş ülkelerdeki nüfus azalmasına da çare olarak görülmekte. Sanayileşmiş ülkelerde bir süre sonra ülke ekonomisinin yoğunlukla emekli maaşlarını ödemek için döneceğinden kaygılanılmakta.

Ulus devletler yabancı işgücü kaynağında musluğu her zaman kendi çıkarlarına göre açıp kapatmıştır. İşine yarayan nitelikli işgücünü içeri alırken fazlasını dışarı atmıştır. İktidarlar göçmen karşıtlığı döneminde  iç politikada yabancı emeğe karşı “ülkenin demografik yapısını bozuyorlar”, “işsizlik yaratıyorlar”, “sosyal yatırımlarımıza ortak oluyorlar” ya da “suç oranları çok yüksek” gibi ırkçı söylemleri fütürsuzca kullanmaktan da çekinmemiştir.

Liberal ekonomistler göçmen emeğine getirinin götürüsünden fazla olduğu süreçte yeşil ışık yakılmasını, yalnızca işe yarayacak emekçilerin içeri alınmasını savunurken pek çok bilimsel araştırma göçmenlerin getirisinin ötürüsünden çok daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Unutmamalı ki göçmenler sömürülerek ürettikleri değerlerin önemli bir bölümünü yine geldikleri ülkede kendi yaşam standartları için tüketerek ülke ekonomisine katkı sunmakta…

Önümüzdeki hafta Londra’daki bizim işçilerin tarihini anlatmaya başlıyoruz…

 

 

 

2616200cookie-checkLondra’daki bizim işçiler (I)
Önceki haberUtanç uçağı kalkamadı… Şimdilik
Sonraki haber“Kripto parada en kötüsü gelmemiş olabilir”
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.