Londra’daki seçmen sandık başında

Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Erhan Yorulmazlar Britanya’da 81 bin 643’ü Londra’da, 2 bin 915’i Edinburg’da olmak üzere 84 bin 558 kayıtlı seçmen bulunduğunu açıkladı. Başkonsolos oyların sayılmasındaki kaygıları yersiz bulduğunu söyledi.

CHP, HDP VE AKP’DEN TAŞIMA HİZMETİ

Başkonsolosluk’un seçim sandıklarını Londra’nın uzak köşesi Olympia’ya kurması dernekler ve basın tarafından eleştirilmişti. Seçmenlerin sandığa kolay gidebilmesi için Başkonsolosluk herhangi bir hizmet sunmayınca yine Londra’daki siyasi parti seçim koordinasyonları kendi olanaklarıyla ulaşımı sağlamaya çalıştı.

İşte HDP ve CHP’nin sandığa ulaşım hizmeti:

İAKM-Cemevi önünde ulaşım bekleyenler

SEÇİMLERİN YURTDIŞI YANSIMASI

Yurtdışındaki vatandaşlar seçilme hakkı olmasa da seçme hakkını geçen yıldan bu yana kullanabiliyorlar…

YSK’ye göre yurtdışında bütün seçmenlerin yüzde 5’i olan 2 milyon 800 bin seçmen bulunuyor. Bu rakam İzmir’e denk ve 27 milletvekili anlamına geliyor. Yurtdışında 54 ülkede toplam 112 noktada oy kullanılacak. En fazla seçmen yaklaşık 1.4 milyon ile Almanya, ikinci ise 311 bin seçmenle Fransa sayılıyor. Birleşik Krallık’ta ise 90 bine yakın seçmen olduğu öngörülüyor…

GEÇEN SEÇİMLERDE NE OLMUŞTU?

Geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışı seçmenin yüzde 62.27’si oyunu Tayyip Erdoğan’a yüzde 27.9’u 11 siyasi partinin daha çatı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu’na ve yüzde 9.8’i Selahattin Demirtaş’a oy vermişti. Bu oran Almanya’da yüzde 76.7, yüzde 26.5 ve yüzde 8.5 gerçekleşirken Birleşik Krallık’ta da 23.5, 49.7 ve 26.7 olarak açıklandı. Tayyip Erdoğan arap ülkelerinden ve Selahattin Demirtaş da Finlandiya, İsviçre ve Birleşik Krallık’tan en çok oy topladı.

GEÇEN SEÇİMDE SANDIĞA GİTME ORANI?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye’de sandığa gitme oranı bir önceki yerel seçimlerden yüzde 15 gerisinde yüzde 74 olarak açıklandı. Yurtdışında sandığa gitme oranı ise yüzde 12 olarak gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaz ayına denk gelmesi ve rendevu ile oy verme sistemi getirilmesi gibi yurtdışı oy oranlarını düşeren etmenlerin olmaması, bu seçimlerde sandığa gitme oranının yüzde 30’a yaklaştırabileceği düşünülebilir.

BU SEÇİMDE HDP’NİN YURTDIŞI ŞANSI

Kentucky Üniversitesi Siyaset Bilimi hocalarından Doç. Ozan Kalkan’a göre; “HDP yurtiçinde yüzde 9-9.5 alırsa, yurtdışından 230 bin ila 490 bin oya ihtiyacı olur” diyor.

Yurtdışındaki 2.8 milyonluk seçmenin çok iyimser bir oranla yüzde 30’u yani 840 bin seçmenin sandığa gittiğini düşünürsek ve bu oyların yüzde 30’u HDP’ye verildiğinde 252 bin oy yapıyor ki bu da HDP’nin ucu ucuna barajı yıkmasını sağlıyor. Oysa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş, 54 ülkenin hiç birinde yüzde 30 oranını bulamadı. Bunun için HDP yurtdışında sandığa katılımı artırmalı ve oy toplama çıtasındaki yüzde 30 hedefini de yükseltmeli.

AKP’NİN AVRUPA ÇABALARI

UETD Avrupa’da AKP örgütlenmesi için çalışıyor. UETD, Avrupa başkentlerinde çoğu emekçilerden oluşan “AKP Seçim Organizasyonu”nu da örgütlemeyi başardı.

AK Parti’nin Almanya’daki oy tahmini ise yüzde 60 dolayında. AKP İngiltere Seçim Koordinasyonu’nun İngiltere hedefi ise oran vermese de birinci parti olmak… Eğer AKP yurtdışı oy oranı yüzde 50 olursa Tükiye’deki puanını yüzde 1 yükseltebileceği öngörülüyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Almanya’daki konuşmasında dövizli askerlik harcını 6 bin euro’dan bin euro’ya, pasaport harçlarını 217 eurodan, 100 euro’ya düşüreceklerini ve yurtdışı seçilme hakkı getireceklerini söyledi.

Yurtdışı seçmenin “Yahu 12 yıldır iktidardasın. Bunları neden gerçekleştirmediniz” diye sorması gerekirken yine de bu vaatlerden etkileneceği düşünülebilir Oysa HDP’li bir iktidarda zaten zorunlu askerlik kalkacak…

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten partisinin seçim kampanyası çerçevesinde geldiği Londra’da esnafı gezdi. Milletvekili gezerken de “kömür yerine” AKP amplemli bir paket Türk kahvesi hediye etti.

CHP’NİN AVRUPA ÇALIŞMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçen Nisan’da Almanya’da başarılı bir seçim mitingi yaptı. Kılıçdaroğlu yurtdışına seçilme hakkı ve Türkiye’den emekli olma durumunda yurtdışı sosyal hakların etkilenmesini “garabet” olarak niteleyip sorunu kökten çözeceğini vaadetti.

CHP İngiltere’yi de boş bırakmıyor. CHP İngiltere Birliği’nin son genel kurulunda akademisyen ve son derece güvenilir ve sevilen bir isim Suna Akartuna başkan seçildi. CHP milletvekili Mustafa Balbay ve Umut Oran Londra’daydı…

CHP yurtdışındaki Alevilerden istediği oyu alabilecek mi? Bunu HDP’nin yurtdışı çalışmaları gösterecek. HDP dışında hiç bir parti yurtdışından aday göstermedi. Seçilme hakkını HDP bypass ederek samimiyetini gösterdi.

HDP’NİN AVRUPA ATAĞI

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) üyesi dernekler, HDP destekleme kararı aldı. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu genel başkanlığı görevini yapmış Turgut Öker İstanbul 2. bölgeden ilk sırada aday gösterildi.

Alevi derneklerinin bir kısmının desteğini şartlı olarak almayı başaran HDP’nin Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Almanya seçim mitingi de oy oranlarını artırdığı söylenebilir.
HDP listesinde iki Ezidi, üç Ermeni, iki Süryani, iki Feminist, sekiz Arap ve 268 kadın adayın olması da yurtdışı seçmen için çekim alanı yarattığı öne sürülebilir.

SEÇİMLERİN İNGİLTERE AÇISINDAN ÖNEMİ

Herşeyden önce İngiltere’de bilinmeyen toplum nüfusu açısından önemli ipuçları verecek. Araştırmacılar seçmen sayısını genel nüfusa oranlayarak bir fikir elde edecek. Başkonsolosluk 7 Haziran 2015 Birleşik Krallık seçmen verilerine göre 84 bin 558 seçmen varsayıldığında nüfusun 3 katı 240 bine yakın olduğu söylenebilir.

Göçmen dernekleri HDP’yi destekliyor. Kendi güçlerini toplumun ne kadarını temsil edip ulaşabildiklerini görecekler. Özellikle bu konfederasyonun çatısı altındaki Britanya Alevi Federasyonu’nun (BAF) İngiltere’deki Alevilerle iletişimi de test edilecek. BAF’ın İngiltere’de en fazla üyeye sahip olmasına karşın başta DAY MER olmak üzere Güç Birliği üyesi diğer dernekler gibi homojen bir yapıya sahip değil.

AKP ve CHP’nin yurtdışı seçmene ciddi vaatleri var. Her iki partinin en önemli vaadi seçilme hakkı önümüzdeki yıl tanınırsa, bir sonraki seçimlerde TBMM’ye yurtdışı toplam 27 milletvekili düşüyor. Almanya 13 ve İngiltere 1 milletvekiline sahip olabilecek.

İktidara kim gelirse gelsin bedelli askerlik ve pasaport fiyatları da düşecek …

SEÇİM ÖNGÖRÜSÜ

A&G’nin sahibi Adil Gür Avrupa’da yüzde 50’nin üzerinde AK Parti’ye, yüzde 20 de HDP’ye oy çıkacağını öngörüyor. Türkiye yazarı Fuat Uğur, HDP’ye oy verenlerin sahada kalabalık yaptığını ama önemli bir kısmının mülteci statüsünde olup TC kimliklerinin bulunmadığı için HDP’nin en fazla yüzde 15 oy alabileceğini öngörüyor.

Sandığa politize kitlelerin mutlaka gideceği ve yakınlarını da götüreceği öngörüldüğünde HDP’nin şansı büyüyor… Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd Doç. Dr. Tuncay Bilecen İngiltere’deki toplumla ilgili olarak “Etnik ve mezhepsel kimlikleri Türkiyeli göçmenlerin siyasal tercihlerinde son derece belirleyici” diyor.

Bu satırların yazarı olarak benim öngörüm ise yurtdışında AKP yüzde 49, CHP yüzde 28, HDP yüzde 17 ve MHP’nin yüzde 6 oranında oy olacağını sanıyorum. Birleşik Krallık’ta ise CHP yüzde 40, HDP 30, AKP 25 ve MHP yüzde 5 olarak gerçekleşeceğini sanıyorum. Ne yazık ki HDP’nin yurtdışı oyları yüzde 20’yi geçmezse bir yaraya melhem olmakta yetersiz kalacak gibi…

854680cookie-checkLondra’daki seçmen sandık başında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.