LONDRA’YA CAZLA KATKI!

Londra Londra olalı bu kadar çok Türk müzisyeni bir arada görmedi. Son iki yıldır dünyanın en kapsamlı caz festivallerinden London Jazz Festival’in direktörlüğünü yapan Pelin Opcin vatan borcunu gurbette ödemeye niyetli görünüyor.

Pelin Opcin kardeşimiz, yurdumuzun önde gelen müzisyenlerini tek celsede ağırlamaya karar vermiş olmalı ki hiç de alışık olmadığımız sayıda müzisyen ve topluluğumuz en saygın konser salonlarında bizlerle olacak.

Kendisine sorsanız muhtemelen ne büyüklükte bir armağan sunduğunun farkında bile değil. Ya da 1999 yılında çalışmaya başladığı İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği İstanbul Caz Festivali’nin direktörüyken davet ettiği cazın dev isimleri sonrası Londra’ya katkıyı işaret etmeyi ve/veya övgü beklemeyi umursamıyor. Ama durum öyle değil.

Vedide Kaymak’ın kişisel çabalarıyla yürüyen ve sonuncusu 2017 yılında düzenlenen yirmibir London Turkish Film Festival’inin her birinde sinemamızın efsanevi yıldız ve yönetmenleriyle buluşma şansımız olurdu. Sonrasında Day-Mer ve Cemevi gibi toplum merkezlerimizin festivallerinde izlediğimiz birkaç solist ya da topluluktan ibaret hasret giderme operasyonlarından ibaret kalırdı.

Ahmet Güvenç

Peki bu haftasonu kimleri izleme şansımız olacak? Okay Temiz, (Moğollar’dan) Cahit Berkay, (Kurtalan Ekspres’ten) Ahmet Güvenç, (BabaZula’dan) Murat Ertel, Melike Şahin, Muhlis Berberoğlu, Tolgahan Çoğulu, Yazz Ahmed, Paşa Çelik, Muaffak Falay ustamızı anmak için Ferit Odman Beşlisi, Önder Foçan Dörtlüsü’yle Önder Foçan, Ozan Musluoğlu, Bulut Gülen, Burak Cihangirli, Anatolian Fusion Ensemble ile çift saplı bağlamada Ozan Baysal, Tolga Zafer Özdemir, Bora Bekiroğlu, caz solistlerimiz Sezin Angelova, Dolunay Obruk, Sibel Demir, Tuna Ötenel besteleri için Ozan Musluoğlu Dörtlüsü.

Vallahi yurdumuzda yapılan caz festivallerinde bile bu kadar yurttaşı programda bulabilir miydik, emin değilim. Pelin kardeşimizi askerlikten de, seferberlikten de muaf tutmalı.

Gelelim festivalin ağır toplarına. Okay Temiz ağabeyimizin “Zikir” albümünün caz tarihimiz için (1979) dönüm noktası olduğunu geçen makalemizde işaret etmiştik. Aynı albümde Tuna Ötenel ağabeyimizde piyanoda yer almıştı. Bu festivalde besteleriyle kucaklaşmış olacaklar.

Tuna Ötenel efsaneci trompetçimiz Muaffak Falay’la da çalışmıştı. Dizzy Gillesbie’ye kadar caz tarihine imza atmış birçok ilahla çalmış Falay, adının Muaf ”fuck” tınlaması sebebiyle Maffy Falay mahlasıyla yola devam etmişti. Geçtiğimiz Şubat ayında 92 yaşındayken cennete kaptırdığımız ustamız için düzenlenen konseri kaçırmamalıyız.

Air Anatolia provada

Air Anatolia” başlığıyla izleyeceğimiz Cahit Berkay “Al Yazmalım”, “Magic Moon” gibi ölümsüz bestelerden film müziklerine, Moğollar’dan Cem Karaca ve Uğur Dikmen’le oluşturdukları üçlüye kadar son yarım asırda memleketin ortak hatırasında hatırı sayılır emeği söz konusudur. Aynı akşam izleyeceğimiz Ahmet Güvenç, bas gitarın eşlikten kurtulup solistliğe adım attığı miladın Türkiye temsilcisidir. Air Anatolia bir önceki makalemizde (YEKTE Yavrum YEKTE) hakkını teslim etmeye çalıştığımız genç VEYasin’in önderliğinde bir araya gelmiş.

Son cümlede “bir önceki makalemizde” diye kendime bir şekilde pay çıkardım ya, devamını getireyim. Hani geçen yıl “OZAN VE SAZ, ŞELPEYLE CAZ” diye bir uzun söyleşi yapmıştım ya, işte o ozan bu Ozan. Bağlama virtüözü Ozan Baysal da topluluğuyla festivalde. Müzikseverler Açık Gazete arşivinde Ozan’la ilgili başka yerde nasiplenemeyecekleri kadar bilgiyi bulabilirler.

Diğer tüm konserler için https://efglondonjazzfestival.org.uk/

Air Anatolia içinse https://efglondonjazzfestival.org.uk/events/air-anatolia

linklerini tıklamak çok işe yarar.

Elbette bütün bunlarla birlikte festivalin benim adıma en önemli gelişmesi LONDON JAZZ NEWS adlı dergide dün akşam yayınlanan haberde saklı. Dergi, bizim bebenin (Ezo), 16 Kasım akşamı Indo-Jazz Fusion Revisied konserindeki doğaçlamalarını “muhteşem katkı” olarak tanımlamış. Konser öncesi provadan alınan görüntülerle yapılan tanıtım videosunda ise “extraordinaire violinist– olağanüstü kemancı” ve “rising star-yükselen yıldız” gibi betimlemelere rastlamıştık. Bu bize artık on yıl yeter. Sonrası Allah kerim.

https://londonjazznews.com/2022/11/17/indo-jazz-fusions-revisited-2022-efg-ljf/?amp=1

2648090cookie-checkLONDRA’YA CAZLA KATKI!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.