Mahkeme Can Atalay için tahliye kararı vermedi, dosyayı Yargıtay’a gönderdi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin AYM’nin kararına rağmen tutuklu milletvekili Can Atalay davasında tahliye kararı vermediği, dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdiği belirtildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tutuklu milletvekili Can Atalay davasında tahliye kararı vermediği, dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdiği belirtildi.

Kararı duyuran Gazeteci İsmail Saymaz oldu. Saymaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Can Atalay Davası’nda tahliye kararı vermediğini, dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdiğini yazdı.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre mahkemenin gerekçesi şöyle oldu: “Söz konusu düzenlemeler dikkate alındığında, Anayasa Mahkemesince verilen bireysel başvuruya konu ihlal kararı Mahkememizin kararına ilişkin olmayıp, Yargıtay ilgili Ceza Dairesince verilen tahliye talebinin reddi kararına ilişkin olduğu, dosyanın ilgili Daire önünde bulunduğu sırada başvurucunun milletvekili seçildiği ve bireysel başvuruya konu ihlalin bu Dairenin kararından kaynaklandığı, ayrıca bireysel başvuru yapıldıktan sonra ilgili Ceza Dairesince dosyanın esastan incelendiği ve karara bağlandığı, bu sebeple oluşan yeni hukuki durum karşısında Yargıtay 3. Ceza Dairesince yeni bir değerlendirme yapılmasının zorunlu olduğu anlaşıldığından dosya Cumhuriyet Başsavcılığınıza gönderilmiştir.”

13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararında, yalnızca mahkeme başkanı Mesut Özdemir’in imzası bulunuyor. Kararda mahkeme heyetinin imzası yer almıyor. Ayrıca kararda 13 Ekim tarihi bulunuyor.

AVUKAT ÖZGÜR URFA: UYAP’TA HALA BİR KARAR YOK
Avukatlar UYAP’ta kararı göremezken, Can Atalay’ın avukatı Özgür Urfa şu açıklamaları yaptı:

“Saat 20.15 civarı mahkeme kalemine tekrar uğradık ve hiç kimse yoktu. Uyap sisteminde ise hala bir karar yok. Bahse konu karar doğruysa hakimler bu kararı adliyede değilde nerede alıyorlar? Bir partinin TBMM Anayasa komisyonu üyesinin sürekli attığı twitleri mi dayanak alıyorlar?”

“Dosyanın Yargıtaya gönderildiği iddiası doğru ise İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi artık bir mahkeme olmadığını, karara imza atan cüppeli kişiler ise hakim olmadıklarını ilan etmiş olur.”

Can Atalay (Fotoğraf: MA)

TİP: MAHKEME TUTUKLULUĞU KEYFİ BİÇİMDE UZATIYOR
Türkiye İşçi Partisi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararı vermesine rağmen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Hatay Milletvekilimiz Can Atalay’ın tutukluluğunu keyfi biçimde uzatıyor, yetkisini aşarak suç işlemeye devam ediyor! #AYMKararıUygulansın, Can Atalay’a özgürlük istiyoruz!” denildi.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Mahkeme tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay’ın dosyasını Yargıtay’a gönderdi, peki bundan sonra ne olacak? Avukat Kamil Tekin Sürek 8 soruda yanıtladı.

AYM NE DEMİŞTİ?
AYM, Can Atalay’ın dosyasında seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetmişti. AYM hak ihlali kararında şu tespitleri vurgulamıştı:

“88. Anayasa Mahkemesince tespit edilen ihlalin altında yatan sorunları giderme yönünde kamu gücünü kullanan makamlar genel bir yükümlülüğe sahip olmasına karşın Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi içtihadına aykırı davranmış, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmemiş; aksine başvurucunun anayasal haklarını -Anayasa’nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak- daraltıcı bir şekilde yorumlamak suretiyle ihlal etmiştir.

89. İncelenen başvuruda bir ceza davasında tutuklu olarak yargılanmakta iken milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığını kazanan başvurucunun durumunun Anayasa’nın 83. maddesinin ikinci fikrasında yer verilen istisna kapsamında olduğu gerekçesiyle durma kararı verilmeyerek hakkındaki yargılamanın devamına karar verilmiş, tahliye edilmemiş, TBMM’de yemin edememiş ve milletvekilliği görevini fiilen yerine getirememiştir.”

VEKİLLER ENGELLENDİ
Can Atalay’ın meslektaşları ve arkadaşları, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesindeki oturma eylemine bütün gün devam etti. Themis heykeli önünde oturan avukatlar, AYM kararının uygulanmasını talep etti.

Avukatların eylemine Gezi direnişinde hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan da destek verdi. Ayrıca adliyedeki nöbete TİP Genel Başkanı Erkan Baş ile TİP milletvekilleri Ahmet Şık ve Sera Kadıgil de katıldı.

Gazetecilerin soruları üzerine Erkan Baş, “Günler geçiyor, Anayasa Mahkemesinin verdiği karar henüz hayata geçirilemedi. Mahkemenin bu tutumu hukuk açısından zaten tanımlanamaz ama bizim açımızdan da anlaşılamaz bir durumla karşı karşıyayız. Avukat arkadaşlarımız günlerdir mahkemenin kararını vermesini bekliyorlar. An itibarıyla da biz yurttaşlar olarak burada, avukat arkadaşlarımızdan gelecek haberi beklemek üzere toplanmaya başladık. Bu hukuksuzluğun bir an önce sona ermesi, Can Atalay hakkında derhal tahliye kararı verilmesi ve Can’ın yemin ederek görevine başlanmasının sağlanması gerekiyor. Bugün için talebimiz budur” dedi.

ÖZEL GÜVENLİKTEN ENGELLEME
Vekiller Erkan Baş, Ahmet Şık ve Sera Kadıgil, 13. Ağır Ceza Mahkemesi kaleminden bilgi almak için görüşme talep etti. Ancak özel güvenlikler, kapıyı tutarak vekillerin ve avukatların içeri girmesine engel oldu.

2728910cookie-checkMahkeme Can Atalay için tahliye kararı vermedi, dosyayı Yargıtay’a gönderdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.